Rondleidingen

 
Is Permacultuur nu iets bijzonders of eigenlijk iets heel gewoons? Is Permacultuur iets voor jou/jouw tuin of juist helemaal niet? Om daar achter te komen, kun je mee doen aan een rondleiding op de Perma-tuin Joure.
 

Is Permacultuur nu iets
bijzonders of eigenlijk
iets heel gewoons?


De perma-tuin bestaat nu 3 jaar en ontwikkeld zich prachtig. In sommige periodes van het jaar is de tuin op vrijdagmiddag toegankelijk en kun je vragen stellen. Soms is er op deze middag niet genoeg tijd om dieper op je vragen in te gaan. En ook op de achtergronden van het tuinontwerp en de principes kunnen we dan te weinig in gaan. Als je wilt weten of permacultuur iets voor jou is, vraag dan om een rondleiding.

Bij een rondleiding krijg je aan de hand van voorbeelden uit en op de tuin onder andere een inkijkje in de principes van de permacultuur. De ethische principes staan nu niet droog op papier, maar zijn zichtbaar en voelbaar op de tuin. Tijdens de rondleiding kun je ervaren en zien wat het betekent om met de natuur mee te werken en de krachten van de natuur te gebruiken om groenten te laten groeien, gezonde fruitbomen te kweken en zo weinig mogelijk aarde onbedekt te laten.


De “vergeten” groenten groeien
volop op de tuin van Roeach. In elk seizoen zijn er bijzondere planten te zien.

Bij een rondleiding krijg je aan de hand van voorbeelden uit en op de tuin een inkijkje in de ethische principes van de permacultuur. Ze staan nu niet droog op papier, maar zijn zichtbaar en voelbaar op de tuin.

Tijdens de rondleiding kun je ervaren en zien wat het betekent om met de natuur mee te werken en de krachten van de natuur te gebruiken om groenten te laten groeien, gezonde fruitbomen te kweken en zo weinig mogelijk aarde onbedekt te laten. Je krijgt een toelichting op het gemaakte ontwerp en er wordt verteld hoe dit in de loop van de jaren verder is uitgewerkt en ontwikkeld. Er kan verteld worden hoe de hoofdfactoren; zon, wind en water, gebruikt worden om de tuin te laten groeien en bloeien. Ook is te zien hoe er, ook in ons vlakke land, toch gewerkt wordt met hoekjes waarin bijzondere planten en dieren hun eigen biotoop hebben.

De “vergeten” groenten groeien volop op de tuin van Roeach. In elk seizoen zijn er bijzondere planten te zien. In de late herfst staat bijvoorbeeld de Yacon nog groen boven de grond, de wortel moet dan nog geoogst worden en ook kom je de uitgebloeide bloemen van de artisjok tegen. In de winter staat naast de bekende (rode) boerenkool ook nog gekleurde snijbiet op de tuin en nog veel meer. In het voorjaar bloeien de fruitbomen en de slingerplanten zoals de minikiwi en de japanse wijnbes en ….. in de zomer kun je er te kust en te keur van alles te zien, proeven enz. Kortom het hele jaar rond is het de moeite waard om de tuin te bekijken!