Stichting zadenbibliotheek Fryslân

heeft 12 locaties In Fryslân waar je zaden kunt lenen, inleveren en ruilen. Bij de bibliotheken van Joure, Leeuwarden, Westereen, Balk, Lemmer, Buitenpost, Schiermonnikoog, Vlieland, St. Annaparochie, Terschelling, Ameland en bij ’t “Voel je goed centrum” in Leeuwarden.

Daarnaast kun je bij ons terecht voor: voorlichting, zaailessen,
het zelf starten van een zadenbieb en ben je erg welkom als je vrijwilliger wilt worden.

185

verschillende zaden in de bibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er is een ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die zijn verzameld in de Perma-tuin Joure, van leners die zaden terug brengen, zaden die andere tuiniers hebben ingebracht van hun tuinen. Ook zijn er soms restanten van overgebleven biologische zaden van bedrijven.

Waarom dit initiatief?

Vanuit Roeach is in 2017 de stichting Zadenbibliotheek Fryslân opgericht. Zo geven we meer mensen de mogelijkheid makkelijk en kosteloos aan zaad te komen. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. Er is nu nog maar een beperkte groep (volks)tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het juist op hun tuin goed doen. Vroeger was dit heel gewoon en werd er veel onderling geruild.
Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Deze claims betekenen dat zij rassen gemanipuleerd hebben en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Een van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn. Minder zaden betekent minder biodiversiteit en dat heeft gevolgen voor de insecten en vogels enz. Bovendien brengen de claims onnodige kosten mee voor de tuiniers. Wij vinden dat zaden van de Natuur zijn en dus van iedereen.

Via de zadenbibliotheek:

  • krijgen meer mensen veel verschillende biologische- , gif- en gentechvrije zaden,
  • bouwen we met elkaar aan een zadencollectie waarvan bekend is op welke tuingrond zij goed groeien en die ook lekker smaken,
  • delen we kennis en tuinervaringen,
  • word je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

Steun de zadenbieb

De zadenbieb groeit en zit nu op 12 plaatsen in Fryslân en in 2020 komen er nog meer bij. Dat is fantastisch. Vanuit de bibliotheken worden veel meer zaden uitgeleend. Dit zijn mooie resultaten. Aan dit succes zitten ook andere kanten.

Zaden uitlenen via zakjes, betekent dat we etiketten en zakjes moeten kopen. Doordat de zaden gratis geleend worden, komt er geen geld binnen………
Het kosteloos lenen, willen we heel graag zou houden. Dat scheelt veel administratie en de zaden blijven beschikbaar voor iedereen.

Geef jij de zadenbibliotheek een klein financieel steuntje? Dan kunnen we zo doorgaan, elke euro is meegenomen!

Samen kunnen we dit!

Vrijwilliger worden?

In de eerste periode van het bestaan van de zadenbieb, vanaf 2015, hebben we de zaden in potjes gehouden en hebben zelf zakjes gevouwen. De lener doet zelf de rest. Met 50- 100 uitleningen per jaar is dat prima te doen.
In de bibliotheken kan het uitlenen niet op deze manier, dit geeft te veel overlast. Dat de uitlening via biebs zo’n succes zouden worden, hadden we niet verwacht. Er zijn in 2018 zeker 1500 zakjes uitgeleend of weggegeven! Je begrijpt dat dit veel werk is geweest.
Voor een deel doen we dat de komende jaren anders. Informatie over zaaien, oogsten, bloeien enz. staat op de website, met informatie over de plant zelf.
Wat overblijft om te doen is: het schonen van de zaden en het vullen en etiketteren van de zakjes en daarbij kunnen we veel hulp gebruiken. Jouw hulp?

Wil jij 1, 2 of meer dagdelen per jaar helpen met deze klussen?

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar we meer dan 25 zakjes mee kunnen vullen, genoeg om weer uit te lenen. We hebben dus meer soorten zaden dan hier staan beschreven. Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam zal het zich uitbreiden.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!