Zadenbibliotheek Fryslân

 
In januari 2017 is de zadenbibliotheek een stichting geworden. Er zijn nu 2 vestigingen in Fryslân te vinden. Eentje in Joure en een in Leeuwarden. Kom langs we hebben een mooie collectie zaden te leen. Heb jij zaden die je kunt delen? Neem ze mee daarmee verrijk je het aanbod en de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.
Naar de zaden
 

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kunt lenen en ruilen. Op dit moment is er een basiscollectie zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden, meestal van de Bolster.


Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die daar opkomen, laat je tenminste 1 plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, vast ruim een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en ook weer uitgeleend aan andere tuiniers.

 
 

Zaden ruilen

Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds omvangrijkere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je al een (kleine) zadencollectie en heb je meer zaden dan je gaat zaaien? Dat kun je een deel aan de bibliotheek doneren of ruilen. In de bibliotheek zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan de bibliotheek is zeker de moeite waard.

Waarom dit initiatief?

Het is de missie van Roeach om mensen (weer) in contact te brengen met de natuur. Zaden zijn een bron van leven en geven ons gezond en lekker eten. Er is nu, door allerlei oorzaken, nog maar een beperkte groep (volks) tuiniers die beschikken over hun eigen zaden.

Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op zaden. Deze claims betekenen dat verschillende zadenrassen gemanipuleerd worden, niet meer vrij verspreid mogen worden of zelfs zullen verdwijnen. Dit gaat ten koste van de biodiversiteit en brengt onnodige kosten mee voor de tuiniers.


  • Via de zadenbibliotheek krijgen meer mensen biologische- , gif- en gentechvrije zaden.
  • Via de zadenbibliotheek bouwen we met elkaar een zadencollectie op van zaden die op onze tuingronden goed groeien en lekker smaken.
  • We delen makkelijk kennis en tuinervaringen.
  • Je eigen voedsel verbouwen wordt eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

 

Lezing over de zadenbibliotheek

We geven graag informatie over de zadenbibliotheek! Wil je dit in jouw dorp of stad? Neem dan contact met ons op.

In een korte presentatie van ongeveer een half uur vertellen we over het ontstaan, nut én NOODZAAK van de zadenbibliotheek. Als het mogelijk is, nemen we (een deel van) de zaden mee, zodat er meteen geleend, geruild en toegevoegd kan worden. Belangstelling? Mail of bel ons.

 

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen.

Zaden die afkomstig zijn van biologische teelt, niet ouder dan 1 jaar en er 'fris en levenskrachtig' uitzien. Het kunnen zaden zijn uit jouw tuin als er tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Of zaden afkomstig uit de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, de nieuwe tuinen,....)

De kiemkracht blijft het grootst als je de zaden koel, donker een droog bewaard.