Stichting zadenbibliotheek Fryslân

 
Heeft nu 3 locaties: bij de bibliotheken van Joure en Leeuwarden en 't "Voel je goed centrum" (lwd)
Kom langs, we hebben een mooie collectie zaden, kosteloos te leen.
Heb jij zaden die je wilt delen? Neem ze mee, daarmee verrijk je het aanbod en de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.

Naar de zaden
 
 

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Op dit moment is er een basiscollectie zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden, meestal van de Bolster.

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad of het zaad uit de vruchten verzamel je en laat je drogen. Om vervolgens, zeker een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren

Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je al een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de bibliotheek zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan de bibliotheek is zeker de moeite waard.

 

Workshop zaaien!

Hoe moet je eigenlijk zaaien, wat zaai je wanneer, wat zaai je eerst binnen op je vensterbank en welke zaden kunnen direct buiten in de koude grond?  Dit en nog veel meer leer je tijdens de workshop zaaien die door de zadenbibliotheek wordt gegeven. Leuk om samen met je (klein)kind te doen! Want het zaaien wordt ook in de praktijk gedaan en wat er is gezaaid mag mee naar huis.
Inmiddels zijn de zaaiworkshops voor dit jaar gegeven. Volgend jaar komen er weer nieuwe kansen. Wil je nog leren zaaien met een groep? Neem contact met ons op.

Waarom dit initiatief?

Het is de missie van Roeach om mensen (weer) in contact te brengen met de Natuur. Daarom hebben we in 2017 de stichting Zadenbibliotheek Fryslân opgericht, om meer mensen de mogelijkheid te geven makkelijk en kosteloos aan zaad te komen. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk.

Er is nu nog maar een beperkte groep (volks) tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het op hun tuin goed doen. Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op zaden. Deze claims betekenen dat rassen gemanipuleerd worden en niet meer vrij verspreid mogen worden. Dat er minder soorten zaden zijn, gaat ten koste van de biodiversiteit, van insecten en vogels en de claims brengen onnodige kosten mee voor de tuiniers.

Via de zadenbibliotheek:
  • krijgen meer mensen biologische- , gif- en gentechvrije zaden.
  • bouwen we met elkaar een zadencollectie op van zaden die op verschillende tuingronden goed groeien en lekker smaken.
  • delen we kennis en tuinervaringen.
  • wordt je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.Wil je zelf een zadenbieb beginnen?


Klik hier voor onze handleiding met tips.
 

Lezing over de zadenbibliotheek

We geven graag informatie over de zadenbibliotheek! Wil je dit in jouw dorp of stad? Neem dan contact met ons op.

In een korte presentatie van ongeveer een half uur vertellen we over het ontstaan, nut én NOODZAAK van de zadenbibliotheek. Als het mogelijk is, nemen we (een deel van) de zaden mee, zodat er meteen geleend, geruild en toegevoegd kan worden. Belangstelling? Mail of bel ons.

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen.

Zaden die afkomstig zijn van biologische teelt, niet ouder dan 1 jaar en er 'fris en levenskrachtig' uitzien. Het kunnen zaden zijn uit jouw tuin als er tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt zijn. Of zaden afkomstig uit de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, de nieuwe tuinen,....)

De kiemkracht blijft het grootst als je de zaden koel, donker een droog bewaard.

Kruidenzaden

maanzaad papaver

Bloemenzaden

slaapmutsje

Bonen

Ying Yang stam boon