Groenlof in het zonnetje

Groenlof latijnse naam: Cichorium intybus.

is lid van de composietenfamilie en nauw verwant met witlof. Groenlof en witlof behoren tot dezelfde soort. Deze groente noemt met ook suikerij (hieruit blijkt ook de verwantschap met cichorei, het woord is verbasterd), verbeterde suikerij of suikerbrood. Met suikerbrood heeft deze groente niks te maken. De smaak van deze redelijk onbekende groente is wat bitter en zeker niet zoet. Groenlof is in de winkels niet te koop. Dus: wil je de smaak proeven dan moet je zelf aan de slag. De variëteit die veel  verkocht wordt is: ‘Zuckerhut’ (Bolster en v.d. Wal)

Groenlof is een tweejarige groente die vanaf juni in de vollegrond gezaaid kan worden. Het is een mooie nateelt. In de loop van augustus kunnen de eerste kroppen geoogst worden. De mooie rechtopgaande kroppen kun je lang laten staan. De kroppen overleven een lichte vorst. Dus: met een beetje geluk oogst je eind december nog verse groenlof.

De krop is groen aan de buitenkant en lichtgeel van binnen. In het 2e jaar gaat de plant bloeien en verschijnen er paarse bloemen typisch voor de chichorei familie. Daarna ontwikkelen zich de zaden. Jammer genoeg hebben we op de Perma-tuin nog nooit mooie zaden gezien bij deze plant.

Groeiomstandigheden

Groenlof stelt weinig eisen aan de bodem. Zowel op zand, leem als klei kan zij zich goed ontwikkelen. De kroppen ontwikkelen zich goed als de bodem niet te rijk aan mest is. Veel stikstof in de bodem leidt tot losse kroppen en veel buitenblad (deze zijn het bitterst)

De planten kunnen in de zon, maar ook in halfschaduw staan. De kroppen kunnen lichte vorst verdragen. Als je ze beschermt tegen de eerste vorst door de planten  af te dekkent dan kunnen de planten nog langer in de volle grond blijven staan. Met een beetje geluk oogst je eind december nog verse groenlof van de koude grond.

Zaaien en oogsten
Zaai de groenlof vanaf eind juni tot eind juli direct op de plaats van bestemming. Dit kan in de koude kas of in de volle grond. Als je in deze periode zaait voorkom je doorschieten.
Zaai breedwerpig of op in de rij in goed losgemaakte aarde. Dan kan het plantje zich goed ontwikkelen. De zaaidiepte is ongeveer 1 cm.

Dun de plantjes uit zodat ze minstens 30 cm uit elkaar staan. Maak je verschillende rijen, neem dan 20 cm tussen de rijen.


Gebruik en smaak:

Na de oogst kun je groenlof vrij lang bewaren in de koelkast. Wikkel de krop in een vochtige theedoek en hij zal er na een week nog goed uitzien.

Zoals al eerder opgemerkt, de smaak is wat bitter. De buitenste bladeren en de toppen van de bladeren zijn het bitterst. Verwijder je deze dan blijft er een aangename smaak over.

De groente wordt vaak gestoofd. Kook de gesneden groenlof 5 minuten in een laagje water met een beetje zout. Giet het water af en overgiet de half gegaarde groente met wat maizena in koud water opgelost. Het overgeleven vocht zal zich binden met het overgebleven kookvocht, hier kun je nog wat slagroom aan toevoegen. (met andijvie kun je dit bijv. ook doen)

Verder kun je van de fijngeseden bladeren een stampot maken. Dit gaat op dezelfde manier waarop je andijviestampot maakt.

Van het binnenste deel van de groenlof kun je een salade maken. Deze kun je aanmaken met een dressing met (olijf) olie, (wij) azijn en honing. Lekker is het om er appeltjes en geroosterde noten en wat rozijnen door te doen. Zo maak je een heerlijke wintersalade.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *