Zonnebloem

De zonnebloem (Helianthus annuus) is een eenjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De zonnebloem is een cultuurplant, die gemakkelijk in de tuin gekweekt kan worden.

Een plant kan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm. Onvolwassen planten waarvan de bloemknop nog niet geopend is, vertonen heliotropisme: overdag draait de bloemknop op zonnige dagen mee met de zon. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Tegen de tijd dat de bloeiwijze zich opent, verstijft de bloeistengel in de oostelijke stand; het heliotropisme is dan voorbij. Daardoor wijzen bloeiende zonnebloemen de hele dag naar het oosten. De stengel is dik en harig. Het merg heeft een grote cellulaire dichtheid.

De bladeren zijn groot, ruw en soms gekarteld, afhankelijk van de variëteit. De bladeren zijn hartvormig en hebben opvallende nerven.

Na de bloei verschijnen de zaden, om deze te kunnen oogsten moet je de bloemen afknippen en op een luchtige, droge en warme plek, omgekeerd te drogen hangen.

bronnen: Wikipedia, mijntuin.org

Zaaien04-half 06
Bloeit07-10
Oogsten
Hoogte1,5 -3,5 meter
Kleurbloem geel
Bodemweinig vereisten, veel vocht
Plaatszon