Dialezing over permacultuur in Roemenie.

Roeach heeft onlangs contact gelegd met 2 mensen die Permacultuur in Roemenie laten bloeien: Carmen Todita en Eelke Wiersma. Zij willen in Nederland heel graag over deze mooie plek en hun werk daar vertellen. Onderstaand stukje ligt een klein stukje van de sluier op. Laat het ons weten als je graag naar een dialezing hierover komt. Dan gaan we dat organiseren.

Transsylvanië
Transsylvanië is een van de mooiste natuurgebieden in Europa. Hier vind je enkele van de meest ontwikkelde steden van Roemenië, maar ook oude dorpjes waar de mensen leven zoals ze honderd jaar geleden ook deden. Het lijkt of de tijd heeft stil gestaan. Toch trekt de gastvrijheid van de bevolking, de folklore (dansen en muziek) de vele legendes nog steeds de aandacht. De oude tradities zijn behouden en heel veel dorpjes en middeleeuwse steden hebben een authentieke karakter.
Ons landgoed “Casa Careel” bevindt zich in het Nationale Park Apuseni.  Je staat versteld van de schoonheid van de natuur in dit unieke, onontdekte deel van Europa. Door de ongerepte natuur en weilanden met zijn rijke flora en fauna krijgen mensen het gevoel van verbondenheid met elkaar en met de natuur.

Casa Careel
Een aantal jaren geleden hebben wij (Carmen & Eelke) besloten om deels in Roemenië onze droom te realiseren. Deze droom en ons doel is om de economische omstandigheden van de plaatselijke bevolking te verbeteren. Het idee is deels geboren vanuit het verleden, toen we les hebben gegeven aan een groep Roemeense jongeren die een groen opleiding (BBL) in Nederland volgden.
Wij zitten op het landgoed “Casa Careel”vanaf begin mei tot eind augustus. We zijn dan bezig met het ontdekken, ervaren en begrijpen van de natuur rondom ons landgoed. Onze fantastische locatie, langs een zeer schone bergrivier, geeft ons en de bezoeker de mogelijkheid om te ontdekken/ beleven/ genieten van de ongerepte, natuurlijke schoonheid. Op gemarkeerde en ongemarkeerde wandel- en fiets- (mountainbike) routes, geniet groot en klein van wat deze omgeving te bieden heeft.

Permacultuur
Een andere belangrijke doel dat ons hier dagelijks bezig houdt, is de bestaande PERMACULTUUR. In dit gebied wordt nog actief kleinschalige, agrarische activiteiten en ambachten uitgevoerd. Wij hebben zelf onze eigen moestuin en we verzamelen elke jaar geneeskrachtige kruiden uit de spontane flora. Het is puur genieten van de biologische groenten uit eigen tuin en de gerechten die wij met de behulp van natuurlijke kruiden bereiden. Onze gedachtengang is daarbij om “back to basic” over te dragen aan de bezoekers die op het landgoed “Casa Careel” verblijven.

Elk jaar hebben wij studenten die de natuur hier onderzoeken. De stage- en thesis opdrachten lopen uiteen van flora en fauna, ecotoerisme, economische omstandigheden, praktijkopdrachten op en rond het landgoed “Casa Careel”, natuur en leefomgeving, water en milieu en projecten voor de plaatselijke bewoners en sociale ontwikkelingen. Op basis van deze onderzoeken verreiken wij samen onze kennis over deze omgeving.  In het voordeel van de gemeenschap en onze bezoekers op het landgoed ‘Casa Careel” in Tranisu.
Geef het door aan Janet of Tine via info@roeach.com als je meer wilt weten over deze prachtige plek.   www.casacareel.eu

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel bericht