Stichting zadenbibliotheek Fryslân

De Zadenbieb vind je op veel locaties in Fryslân. Je kunt er je zaden lenen, inleveren en ruilen.

Ook voor: voorlichting, zaailessen, het zelf starten van een zadenbieb kun je  bij de zadenbieb terecht. Je bent ook erg welkom als vrijwilliger.

185

verschillende zaden in de bibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Friesland 18 locaties! Elke locatie heeft collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van wat er weer wordt ingeleverd.
De hele collectie bestaat uit de zaden die: mogelijk zijn verzameld in de Perma-tuin Joure, van leners die zaden terug brengen of zaden die tuiniers hebben ingebracht van hun tuinen. Ook zijn er soms restanten van overgebleven biologische zaden van bedrijven.

Oorsprong Zadenbibliotheek

De Zadenbieb is in 2017 opgericht en voortgekomen uit Roeach en haar perma-tuin. Deze twee zijn in oorsprong met elkaar verbonden en nog steeds komen veel zaden in de zadenbieb van de perma-tuin van Roach.

Zo geven we meer mensen de mogelijkheid makkelijk en kosteloos aan zaad te komen. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. Er is nu nog maar een beperkte groep (volks)tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het juist op hun tuin goed doen. Vroeger was dit heel gewoon en werd er veel onderling geruild.

Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Deze claims betekenen dat zij rassen gemanipuleerd hebben en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Een van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn. Minder zaden betekent minder biodiversiteit en dat heeft gevolgen voor de insecten en vogels enz. Bovendien brengen de claims onnodige kosten mee voor de tuiniers. Wij vinden dat zaden van de Natuur zijn en dus van iedereen.

Via de zadenbibliotheek:

  • krijgen meer mensen veel verschillende biologische- , gif- en gentechvrije zaden,
  • bouwen we met elkaar aan een zadencollectie waarvan bekend is op welke tuingrond zij goed groeien en die ook lekker smaken,
  • delen we kennis en tuinervaringen,
  • word je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

Steun de zadenbieb

De zadenbieb groeit en is in 2020 op 18 plaatsen in Fryslân te vinden. Dat is een fantastische groei elk jaar. Via de zadenbibliotheken worden heel veel zaden uitgeleend. Dit zijn mooie resultaten. Aan dit succes zit ook een andere kant.

Zaden uitlenen in zakjes, betekent dat we etiketten en zakjes moeten kopen. Doordat de zaden gratis geleend worden, komt er geen geld binnen………
Het kosteloos lenen, willen we heel graag zou houden.  Zo blijven de  zaden beschikbaar voor iedereen en het scheelt veel administratie. Elke (kleine) bijdrage maakt dat we door kunnen gaan.

Geef jij de zadenbibliotheek een financieel steuntje? Elke euro is meegenomen!

Samen kunnen we dit!

Vrijwilliger worden?

In de eerste periode van het bestaan van de zadenbieb, vanaf 2015, hebben we de zaden in potjes gehouden en zelf  de zakjes gevouwd. De lener doet zelf de rest. Met 50- 100 uitleningen per jaar is dat prima te doen.
Sinds 2018 zitten we ook in de bibliotheken. Daar kan het uitlenen niet op deze manier. We gebruiken hier gekochte zakjes en etiketten. Het is geweldig dat de uitlening via biebs zo’n succes is. Er zijn in 2019 zeker 4000 zakjes uitgeleend of weggegeven!  Bij het schonen van de zaden en het vullen en etiketteren van de zakjes kunnen we veel hulp gebruiken. Jouw hulp?

Help jij een aantal dagdelen, in het voorjaar, met deze klussen?

Mogelijk gemaakt door

Roeach heeft meer dan 10 jaar ervaring met eetbare tuinen. Roeach deelt haar kennis door het geven van tuinadvies, maken tuinontwerpen, en organiseren van cursussen en workshops.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar we meer dan 25 zakjes mee kunnen vullen, genoeg om weer uit te lenen. We hebben dus meer soorten zaden dan hier staan beschreven. Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam zal het zich uitbreiden.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!