Stichting zadenbibliotheek Fryslân

heeft nu 3 locaties waar je zaden kunt lenen, inleveren en ruilen;
bij de bibliotheken van Joure en Leeuwarden en ’t “Voel je goed centrum” (lwd)

Daarnaast kun je bij ons terecht voor: voorlichting, zaailessen,
het zelf starten van een zadenbieb en ben je erg welkom als je vrijwilliger wilt worden.

150

verschillende zaden in de bibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er is een  ruime collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die zijn verzameld in de Perma-tuin Joure, van leners die zaden terug brengen, zaden die andere tuiniers hebben in gebracht van hun tuinen en er zijn soms restanten van overgebleven biologische zaden van bedrijven.

Waarom dit initiatief?

Vanuit Roeach is in 2017 de stichting Zadenbibliotheek Fryslân opgericht. Om meer mensen de mogelijkheid te geven makkelijk en kosteloos aan zaad te komen. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk.Er is nu nog maar een beperkte groep (volks)tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het juist op hun tuin goed doen. Vroeger was dit heel gewoon en werd er veel onderling geruild.
Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Deze claims betekenen dat zij rassen gemanipuleerd hebben en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Een van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn.  Minder zaden betekent minder biodiversiteit en dat heeft gevolgen voor de insecten en vogels enz.  Bovendien brengen de claims onnodige kosten mee voor de tuiniers. Wij vinden dat zaden van de Natuur zijn en dus van iedereen.

Via de zadenbibliotheek:

  • krijgen meer mensen veel verschillende biologische- , gif- en gentechvrije zaden,
  • bouwen we met elkaar aan een zadencollectie waarvan bekend is op welke tuingrond zij goed groeien en die ook lekker smaken,
  • delen we kennis en tuinervaringen,
  • word je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

Steun de zadenbieb

De zadenbieb groeit en zit nu op 3 plaatsen in Fryslân. Dat is fantastisch en vanuit de bibliotheken worden veel meer zaden uitgeleend. Dit zijn mooie resultaten. Aan dit succes zitten ook andere kanten.

Het deels overstappen op uitlenen via zakjes, betekent dat we etiketten en zakjes moeten kopen. Doordat de zaden gratis geleend worden, komt er geen geld binnen………
Het kosteloos lenen, willen we heel graag zou houden. Dat scheelt veel administratie en de zaden blijven beschikbaar voor iedereen. Als veel mensen de zadenbieb een klein financiële steuntje geven, kunnen we zo doorgaan. Elke euro doet er toe!

Samen kunnen we dit!

Vrijwilliger worden?

In de eerste periode van het bestaan van de zadenbieb hebben we de zaden in potjes gehouden en hebben zelf zakjes gevouwen. De lener doet zelf de rest.  Met 50- 100 uitleningen per jaar is dat prima te doen.
In de bibliotheken kan het uitlenen niet op deze manier, dit geeft te veel overlast. Alleen dat de uitlening via biebs zo’n succes zouden worden, hebben we niet verwacht. Er zijn in 2018 zeker 1500 zakjes uitgeleend of weggegeven! Je begrijpt dat dit veel werk is geweest.
Voor een deel gaan we dat de komende jaren anders doen. Meer informatie over de zaden komt beschikbaar op deze website. Het etiket over zaaien, oogsten, bloeien staat straks alleen nog op de website, met meer informatie over de plant zelf.
Wat overblijft is het schonen van de zaden en het vullen en etiketteren van de zakjes en daar kunnen we veel hulp gebruiken. Jouw hulp?

Wie wil 1 of 2 of meer dagdelen per jaar helpen met deze klus?

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar er nu genoeg van zijn in de zadenbieb om weer uit te lenen. Nu meestal alleen nog met een foto/ logo.

In de loop van de komende maanden wordt elke foto/ logo voorzien van informatie over: de plant, de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Het gaat worden zoals je kunt zien bij de citroenkomkommer, in de rubriek vruchtgewassen.
                                                      Het gaat nog even duren voordat alles erop staat, maar het komt!

In Joure en Leeuwarden vind je zadenbibliotheken.

Joure

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Bibliotheek Joure
de Merk 31
8501 AN

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Voel je goed centrum
Rechts in de hal

Fonteinland
78913 CZ Leeuwarden

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Dbieb
In de werkplaats, 1e verdieping
Blokhuisplein 40
8911 LJ Leeuwarden