Hoe werkt een zadenbibliotheek?

Bij de 3 locaties: bij de bibliotheken van Joure en Leeuwarden en ’t “Voel je goed centrum” (Lwd) is een mooie collectie zaden, kosteloos te leen.  Hier lees je hoe dat werkt.

Heb jij zaden die je wilt delen? Breng ze, daarmee verrijk je het aanbod en de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.

150

verschillende zaden in de bibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er is een  ruime collectie zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht van hun tuinen en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden.

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je deze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Zaden zitten in de bloem of de vrucht. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Zeker een half jaar later breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Sommige planten gaan pas in het 2e jaar bloeien, dan bren je later je zaad terug.  Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren

Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de bibliotheek zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan de bibliotheek is zeker de moeite waard.

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van biologische teelt, niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Of zaden afkomstig uit de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster,  van der Wal, de nieuwe tuinen,….)

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker een droog bewaard.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar er nu genoeg van zijn in de zadenbieb om weer uit te lenen. Nu meestal alleen nog met een foto/ logo.

In de loop van de komende maanden wordt elke foto/ logo voorzien van informatie over: de plant, de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Het gaat worden zoals je kunt zien bij de citroenkomkommer, in de rubriek vruchtgewassen.
                                                      Het gaat nog even duren voordat alles erop staat, maar het komt!

In Joure en Leeuwarden vind je zadenbibliotheken.

Joure

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Bibliotheek Joure
de Merk 31
8501 AN

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Voel je goed centrum
Rechts in de hal

Fonteinland
78913 CZ Leeuwarden

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Dbieb
In de werkplaats, 1e verdieping
Blokhuisplein 40
8911 LJ Leeuwarden