Hoe werkt een zadenbibliotheek?

Lees  hier hoe het werkt.

Heb jij zaden die je wilt delen? Breng ze, daarmee verrijk je het aanbod, de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.

185

verschillende zaden in de bibliotheek

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Dit staat bij het zaad vermeld.
Zaden zitten in de bloem of de vrucht. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Bij elke zadenbieblocatie is een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht van hun tuinen. Er zijn ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Zaden ruilen en doneren

Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de zadenbieb zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan een zadenbibliotheek is zeker de moeite waard.

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen,….)

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaard.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar we meer dan 25 zakjes mee kunnen vullen, genoeg om weer uit te lenen. We hebben dus meer soorten zaden dan hier staan beschreven. Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam zal het zich uitbreiden.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.
                                                      

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!