Zelf een zadenbieb starten


De zadenbibliotheek Fryslân geeft iedereen graag de mogelijkheid om makkelijk en gratis aan “schone” zaden te komen. Wil jij een zadenbieb starten in jouw stad of dorp?  We delen kosteloos onze kennis en ervaringen met je.

 

Zadenbibliotheken zijn al langer bekend in Amerika en zijn daarna overgewaaid naar Belgie. Hier zijn al op tientallen plekken in het land zadenbibliotheken.
Stichting zadenbibliotheek Fryslan, is in 2015 gestart door Roeach. Het is de eerste zadenbieb in Nederland die, nu op 3 locaties, mensen de mogelijkheid geeft zaden te ruilen, lenen en te delen. Wil je graag in jouw dorp of stad ook een zadenbibliotheek beginnen, dan laten we je met alle plezier gebruik maken van de dingen die wij hebben ontdekt en ontwikkelt. Zoals logo’s, voorbeeld etiketten, do’s en don’ts, welke middelen zijn handig en hoe kun je er aan komen enz.

De handleiding die je hiernaast kunt downloaden heeft de volgende inhoud:
1. Waarom deze handleiding?
2. Wat is een zadenbibliotheek?
3. Wat is er nodig om een zadenbibliotheek te starten?
4. Over stichting Zadenbibliotheek Fryslân

Je kunt ons ook mailen om je vragen te stellen, via het contactfomulier.

Ondertussen gaan we natuurlijk ook verder om meer boekenbibliotheken in Fryslan te interresseren voor het toevoegen van een zadenbibliotheek aan hun assortiment.

Wil je zelf een zadenbieb beginnen?

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar we meer dan 25 zakjes mee kunnen vullen, genoeg om weer uit te lenen. We hebben dus meer soorten zaden dan hier staan beschreven. Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam zal het zich uitbreiden.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!