Zelf een zadenbieb starten


De zadenbibliotheek Fryslân geeft iedereen graag de mogelijkheid om makkelijk en gratis aan “schone” zaden te komen. Wil jij een zadenbieb starten in jouw stad of dorp?  We delen kosteloos onze kennis en ervaringen met je.

 

150

verschillende zaden in de bibliotheek

Zadenbibliotheken zijn al langer bekend in Amerika en zijn daarna overgewaaid naar Belgie. Hier zijn al op tientallen plekken in het land zadenbibliotheken.
Stichting zadenbibliotheek Fryslan, is in 2015 gestart door Roeach. Het is de eerste zadenbieb in Nederland die, nu op 3 locaties, mensen de mogelijkheid geeft zaden te ruilen, lenen en te delen. Wil je graag in jouw dorp of stad ook een zadenbibliotheek beginnen, dan laten we je met alle plezier gebruik maken van de dingen die wij hebben ontdekt en ontwikkelt. Zoals logo’s, voorbeeld etiketten, do’s en don’ts, welke middelen zijn handig en hoe kun je er aan komen enz.

De handleiding die je hiernaast kunt downloaden heeft de volgende inhoud:
1. Waarom deze handleiding?
2. Wat is een zadenbibliotheek?
3. Wat is er nodig om een zadenbibliotheek te starten?
4. Over stichting Zadenbibliotheek Fryslân

Je kunt ons ook mailen om je vragen te stellen, via het contactfomulier.

Ondertussen gaan we natuurlijk ook verder om meer boekenbibliotheken in Fryslan te interresseren voor het toevoegen van een zadenbibliotheek aan hun assortiment.

Wil je zelf een zadenbieb beginnen?

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar er nu genoeg van zijn in de zadenbieb om weer uit te lenen. Nu meestal alleen nog met een foto/ logo.

In de loop van de komende maanden wordt elke foto/ logo voorzien van informatie over: de plant, de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Het gaat worden zoals je kunt zien bij de citroenkomkommer, in de rubriek vruchtgewassen.
                                                 Het gaat nog even duren voordat alles erop staat, maar het komt!

In Joure en Leeuwarden vind je zadenbibliotheken.

Joure

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Bibliotheek Joure
de Merk 31
8501 AN

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Voel je goed centrum
Rechts in de hal

Fonteinland
78913 CZ Leeuwarden

Leeuwarden

Zelfbediening tijdens openingstijden.

Dbieb
In de werkplaats, 1e verdieping
Blokhuisplein 40
8911 LJ Leeuwarden