Zadenbibliotheek Nederland

De zadenbieb vind je op veel locaties in Nederland. Je kunt er zaden lenen, inleveren en ruilen.
Ook kun je terecht voor informatie over het zelf starten van een zadenbieb.
Alleen in Fryslan ook voor zaailessen op basisscholen.
Je bent erg welkom als vrijwilliger, neem dan contact op met de locatie bij jou in de buurt.

185

verschillende zaden, maar niet overal.

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Er zijn in Nederland meer dan 30 locaties! De meeste vind je nu nog in Friesland.
Elke locatie heeft een collectie zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie is op elke locatie anders. Dit hangt af van de zaden die weer worden ingeleverd en die worden geruild onderling. Het kunnen zaden zijn van bedrijven die ze verzamelen, zoals de Perma-tuin in Joure, van leners die zaden terug brengen of zaden die tuiniers inbrengen van hun tuinen. Ook zijn er soms restanten van overgebleven biologische zaden van zaderijen.

Oorsprong Zadenbibliotheek

Zadenbibliotheek Nederland ontstaat in 2021 vanuit stichting zadenbibliotheek Fryslân, opgericht in 2017. Als klein initiatief begonnen in Friesland, zijn er nu over het land verspreid ook een aantal zadenbibliotheken.

Steeds meer mensen komen, via een zadenbibliotheek, makkelijk en kosteloos aan zaad. Zaden zijn een bron van leven en maken gezond en lekker eten mogelijk. In 2021 is er nog maar een beperkte groep (volks)tuiniers die beschikken over hun eigen zaden, die het juist op hun tuin goed doen. Vroeger was dit heel gewoon en werd er veel onderling geruild. We dragen er graag aan bij om dit aanbod weer groter te maken.

Wereldwijd claimen steeds meer bedrijven het patent op diverse zaden. Deze claims betekenen dat zij rassen gemanipuleerd hebben en dat die niet meer vrij verspreid mogen worden. Een van de gevolgen is dat er steeds minder soorten zaden zijn. Minder zaden betekent minder biodiversiteit en dit heeft gevolgen voor de insecten en vogels enz. Bovendien brengen de claims onnodige kosten mee voor de tuiniers. Wij vinden dat zaden van de Natuur zijn en dus van iedereen.

Via de zadenbibliotheek Nederland:

  • krijgen meer mensen veel verschillende biologische- , gif- en gentechvrije zaden,
  • bouwen we met elkaar aan een lokale zadencollectie. Hiervan is bekend op welke tuingrond zij goed groeien en die ook lekker smaken,
  • delen we kennis en tuinervaringen,
  • word je eigen voedsel verbouwen eenvoudiger, goedkoper, leuker en succesvoller.

Steun de zadenbieb

De zadenbieb is sinds 2017 gegroeid van 3 plekken naar meer dan 30 in 2021. Dat is een fantastische groei telkens weer. Via de zadenbibliotheken worden heel veel gratis zaden uitgeleend. In 2020 zo’n 5000 zakjes. Dit zijn mooie resultaten.

We willen graag gratis blijven uitlenen. Maar ondere andere deze website en de reiskosten voor de vrijwilligers zorgen jaarlijks wel voor kosten.

Geef jij de zadenbibliotheek een financieel steuntje? Elke euro is meegenomen!

 Samen kunnen we dit!

Vrijwilliger worden?

Vind jij het leuk om, in de wintermaanden, te helpen met het “schonen” van de zaden, het vullen van zakjes, het aanvullen van de voorraad in de bibliotheek? Elke bibliotheek heett een ander vrijwilligersbeleid, maar veel bibliotheken ontvangen je graag als vrijwilliger bij deze klussen. Kijk daarom bij de locaties welke bibliotheek bij jou in de buurt zit of meld je bij de servicebalie van jouw bibliotheek.

Help jij een aantal dagdelen, in het voorjaar, met deze klussen?

Mogelijk gemaakt door

Roeach heeft meer dan 10 jaar ervaring met eetbare tuinen. Roeach deelt haar kennis door het geven van tuinadvies, maken tuinontwerpen, en organiseren van cursussen en workshops.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar veel van binnenkomt.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam breiden we de informatie uit.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!