Hoe werkt een zadenbibliotheek?

Lees  hier hoe het werkt.

Heb jij zaden die je wilt delen? Breng ze, daarmee verrijk je het aanbod, de biodiversiteit in de tuinen en op onze borden.

185

verschillende zaden in de bibliotheek

Wat is een zadenbibliotheek?

Dit is een plek waar je gratis zaden kunt lenen en ruilen. Elke zadenbieblocatie heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners, door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Hoe werkt het lenen?

Je kunt zaden gratis “lenen”. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn, er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. Je kiest zaden die je nieuwsgierig maken of die je graag wilt hebben.

Als je zaden leent, zaai je ze in je tuin. Van de planten die opkomen, laat je de mooiste plant bloeien én zaad maken. Let op: soms gaat een plant pas in het 2e jaar bloeien! Dit staat op de pagina zaden vermeld.
Zaden zitten in de zaaddoos van de bloem of in de vrucht van bijvoorbeeld een pomoen. Dit zaad verzamel je en laat je drogen. Na het drogen breng je een deel van deze zaden terug naar de zadenbieb. Je zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren

Door het lenen, ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST voor de Natuur en daarmee uiteindelijk voor ons!

Heb je meer zaden dan je gaat zaaien of heb je een (kleine) zadencollectie waar je wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de zadenbieb zijn vast zaden van planten die jij wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan een zadenbibliotheek is zeker de moeite waard.

Welke zaden zijn welkom?

De zadenbibliotheek werkt met zaden die niet in contact zijn geweest met chemische middelen. Dus zaden die afkomstig zijn van onbespoten teelt, liefst niet ouder dan 1 jaar en er ‘fris en levenskrachtig’ uitzien.
Dat kunnen zaden zijn uit jouw tuin, als je tijdens de verbouw van de gewassen geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest hebt gebruikt. Of wellicht zaden die je overhebt na het zaaien van de professionele biologische zaadteelt. (Van de Bolster, van der Wal, de nieuwe tuinen,….)

De kiemkracht van zaden blijft het grootst als je de zaden koel, donker en droog bewaard.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar veel van binnenkomt.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam breiden we de informatie uit.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!