Zelf een zadenbieb starten


Zadenbibliotheek Nederland biedt iedereen graag de mogelijkheid om makkelijk en gratis aan “schone” zaden te komen. Wil jij een zadenbieb starten in jouw stad of dorp?  Hier vind je hoe dat makkelijk kan.

 

Zadenbibliotheken zijn al langer bekend in Amerika, daarna overgewaaid naar Belgie en in 2015 is Roeach, later zadenbibliotheek Fryslân gestart. Het is dan de eerste zadenbieb in Nederland. In 2021 zijn het er een kleine 30 in Nederland. Het biedt mensen de mogelijkheid zaden te ruilen, lenen en te delen. Wil je graag in jouw dorp of stad ook een zadenbibliotheek beginnen, dan laten we je met alle plezier gebruik maken van de dingen die wij hebben ontdekt en ontwikkelt. Zoals logo’s, voorbeeld etiketten, do’s en don’ts, welke middelen zijn handig, hoe kun je er aan komen enz.

De handleiding die je hiernaast kunt downloaden heeft de volgende inhoud:
1. Waarom deze handleiding?
2. Wat is een zadenbibliotheek?
3. Wat is er nodig om een zadenbibliotheek te starten?
4. Over Zadenbibliotheek Nederland.

Je kunt ons ook mailen om je vragen te stellen, via het contactformulier.

Voor bibliotheken hebben we 2 starterspakketten gemaakt die hen snel op weg helpen om ook een zadenbieb binnen hun locatie te kunnen starten.

In de onderstaande rubrieken vind je de soorten zaden waar veel van binnenkomt.

Bij bijna elke soort staat nu de tijd van zaaien, bloeien, oogsten enzovoort. Verder staan er een paar foto’s en achtergrond informatie over de plant. Zie je iets vreemds? Laat het ons weten.

Het maken van deze pagina’s kost veel tijd, langzaam breiden we de informatie uit.

Op steeds meer locaties tref je de zadenbibliotheek!