Groenlof in het zonnetje
Groenlof is vrijwel nergens te koop. Daardoor is deze groente vrij onbekend. De smaak is een beetje bitter, doet denken aan andijvie van vroeger. Wil je eens proeven hoe het smaakt? Zet hem dan in je tuin. Hij is makkelijk te verbouwen, net als sla en andijvie.
De geschiedenis van groenlof
Groenlof (chichorium intybus) is een lid van de compositenfamilie. Het is een heel oude groente die in de klassieke oudheid al gegeten werd in het grieks–romeinse rijk. Deze groente stamt af van de wilde chichorei. Witlof en andijvie zijn lid van dezelfde plantenfamilie. Je kunt dat nog zien aan de blauw/paarse bloemen die tevoorschijn komen als de kroppen gaan doorschieten.
Groenlof: zaden & zaaien
De bekendste variëteit (soort) is: ‘Zuckerhut’. Het is een mooie nateelt bijv. na de vroege aardappeloogst eind juni. In juni en juli kun je groenlof zaaien in de volle grond. Voor de herkenbaarheid is het makkelijk ze in een rij te zaaien. De kroppen worden langwerpig en soms wel 40 cm hoog. Zaai het dun. 1 krop groenlof heeft ongeveer 30 cm ruimte nodig, zowel in de rij als tussen de rijen.
Verplanten
Staan de kleine plantjes toch te dicht op elkaar dan kun je ze makkelijk verspenen. Doe dat bij voorkeur als de jonge plantjes 4 blaadjes hebben. Maak op een nieuwe plek een kuiltje, vul het met water en doe hier het jonge groenlofplantje in. Geef tot een week na het verplanten af en toe wat water. Tot het aangeslagen is, je ziet dan dat het plantje er weer fris en gezond bij staat.
Zaden
Groenlof bloeit in het 2e jaar. Laat na de winter een paar planten staan. Rond eind maart komt uit het midden een grote stengel tevoorschijn met rondom veel uitlopers met bloemen. Het is ons tot nu toe niet gelukt om van de gewonnen zaden die na de bloei achterblijven, nieuwe groenlofplanten op te kweken.
Verzorging van groenlof
Groenlof stelt weinig eisen aan de bodem. Zowel op zand, leem als klei kan zij zich goed ontwikkelen. De kroppen ontwikkelen zich goed als de bodem niet te rijk aan mest is. Veel stikstof in de bodem leidt tot losse kroppen en veel buitenblad (deze zijn het bitterst)
De planten kunnen in de zon, maar ook in halfschaduw staan. De kroppen kunnen lichte vorst verdragen. Als je ze beschermt tegen de eerste vorst door de planten af te dekken dan kunnen de planten nog langer in de volle grond blijven staan. Hiermee voorkom je dat de buitenste bladeren bevriezen en slijmerig worden.
Groenlof oogsten
In onze steeds mildere winters oogst je eind december nog verse groenlof van de koude grond. De laatste kroppen oogsten wij soms nog begin maart. De kroppen zijn mooi vol, groen aan de buitenkant en licht geel aan de binnenkant.
Groenlof bewaren
Na de oogst kun je groenlof vrij lang bewaren in de koelkast. Wikkel de krop in een vochtige theedoek en hij zal er na een week nog goed uitzien.
Weetjes over groenlof
- Heel onbekende groente in Nederland maar het uitproberen waard!
- Overleeft de inter in de tuin makkelijker dan winterandijvie.
Recept: stamppot groenlof
Hier volgt het recept voor stamppot met groenlof, voor 3-4 personen,
Ingrediënten:
- 1 kgr aardappelen
- 300 gr gesneden en gewassen groenlof
- peper, zout en nootmuskaat
- flinke eetlepel roomboter, evt wat slagroom
Bereiding:
- Schil de aardappelen en kook deze gaar
- Stamp deze tot puree met wat kookvocht, roomboter en evt de slagroom.
- Voeg peper, zout en nootmuskaat toe aan de puree.
- Voeg de fijngesneden groenlof toe. Meng deze met een grote lepel door de puree.
- Zet de pan met groenlofstampot nog even op laag vuur om goed door te warmen. De smaken mengen zich en de groenlof wordt zachter
Lekkere bijgerechten: stoofperen (zoet) en/of augurken of piccalilly (of zuur)
De vleeseters kunnen er spekjes door doen of een gehaktballetje bij eten.
En als laatste, eet smakelijk.