Knolvenkel in het zonnetje
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie.(apiaceae)
De knolvenkel is een cultivargroep (azoricum) binnen de venkelfamilie. Alleen zij krijgen de venkelknol, die als groente wordt gegeten. Bij bladvenkel ontbreekt deze knol. De venkelplant kan tot meer dan manshoogte groeien.
Eigenlijk alles van de venkel smaakt naar anijs. De draadvormige vertakkingen, de zaden en de knol.
Venkel is oorspronkelijk afkomstig uit Azië en het Middellandse Zeegebied en werd via middeleeuwse handelsroutes naar de rest van Europa vervoerd.
Zaaien:
Het beste is om een vroege zaai van knolvenkel te doen in maart en april, eventueel begin mei. Hiervan kun je vanaf juli oogsten. Na 21 juni ga je weer opnieuw zaaien. Van deze zaai, oogst je vanaf sept. Uit zaden die na half mei in de grond worden gestopt, komen vaak planten die snel doorschieten en geen mooie dikke knollen vormen.
Het is een makkelijk gewas dat geen bijzondere eisen stelt aan de grond of aan de verzorging.
Meerdere oogsten:
Als je een knolvenkel oogst, loont het de moeite om de knol vlak boven de grond met een scherp mes af te snijden en de wortels te laten zitten. Die wortels gaan al snel weer uitgroeien en krijgen weer nieuwe knolletjes en het “blad” is ook prima weer te gebruiken. Wortels die wij vorig najaar hebben laten zitten, gaven in het vroege voorjaar al venkel voor…..
Gebruik:
Je gebruikt de draadvormige vertakkingen als kruid in de salade of soep. De knol is zowel rauw in een salade, als gekookt erg lekker. Laat je een venkelplant staan om te bloeien dan zie je de karakteristieke schermen ontstaan, waarin de venkelzaden zitten die je als kruid kunt gebruiken.
De zaden staan al eeuwenlang bekend als geneeskrachtig. Venkelolie wordt uit de zaden geperst. Van de zaden kan ook venkelthee worden getrokken. Venkelzaad kan onder meer helpen bij darmproblemen en menstruatiestoornissen. Ook wordt het gebruikt om borstvoeding te stimuleren. De etherische olie van de zaden bevat anethol, dat is een fyto oestrogeen.
Kauwen op venkelzaad onderdrukt het hongergevoel. In vroeger tijden kauwden gelovigen die nuchter naar de kerk gingen soms venkelzaad tijdens de kerkdienst.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!