Peterselie

De latijnse naam is: Petroselinum crispum. De plant hoort bij de familie van de schermbloemigen, net als karwij, komijn, koriander, anijs en selderij.

Er zijn 3 varianten; platte- en krulpeterselie, de 3e variant is wortelpeterselie.

Platte peterselie is goed te herkennen aan de blaadjes. Het oppervlak van het blad is vlak. Bij de krul peterselie is het gekroesd. Dit ziet er feestelijk uit. De wortelpeterselie is een variant die meestal geteelt wordt voor zijn sterke, kruidige wortel. 

Waar komt peterselie vandaan

Uit het middellandsezee gebied. In Arabische-, Israëlische- en Turkse gerechten wordt dit kruid veel gebruikt.

Waarom eten

Peterselie is rijk aan vitaminen en mineralen, helpt bij de vertering van voedsel en is vocht afdrijvend. TIP: heb je knoflook gegeten, neem daarna nog wat peterselie, je adem ruikt daarna frisser

Wanneer gebruik je peterselie

Platte peterselie smaakt sterker dan de krul.

Gebruik je peterselie om smaak toe te voegen aan soep, stoofgerechten, salades, smooties en sauzen dan kies je voor de platte peterselie. Wil je een gerecht versieren, kies dan voor de krulpeterselie.

Dit groene kruid heeft een zachte bladstructuur. Voeg het in warme gerechten daarom pas op het laatst toe. Dan proef je de smaakt het best en is het ook nog zichtbaar in je gerecht.

Wanneer zaaien

Tussen maart en september. De zaden kiemen na 22 – 30 dagen bij 15 – 20 graden. Heb geduld dus en zet ze in het voorjaar in huis of kas. Kiemen ze eindelijk dan heb je veel kans dat het volwassen planten worden waar je lang van kunt oogsten. Kies zorgvuldig de bladen en takjes die je gaat gebruiken en spaar een groot deel van de plant. Zij zal zo steeds doorgaan met nieuwe bladen maken. Tijdens een milde winter kun je ook doorgaan met oogsten. De bladeren bevriezen niet snel.

In het 2e levensjaar komen vanuit het midden de stengels met bloemknoppen. De grote schermen trekken veel insecten aan en staan mooi in je tuin. Peterselie zet goed zaad en zaait zichzelf uit. In de perma-tuin hebben we altijd peterselie staan in verschillende levensfasen en op verschillende plekken. Jaarrond oogsten we dit heerlijke kruid.

Wat heeft peterselie nodig om goed te groeien

Het kruid doet het goed op klei, zand en leem. Het kan onder veel omstandigheden groeien en zich staande houden. Goede combinatie is met tomaat en aardbei, zegt de literatuur. In de perma-tuin zien we dat de plant ook vriend is van veel andere groenten en kruiden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *