Snijbiet in het zonnetje

Snijbiet is een bladgroente die zowel naar spinazie als naar biet smaakt. Het is een groente die de winter overleeft, dus je hebt er 2 jaar plezier van!  In het vroege voorjaar, in het 2e jaar, kun je al oogsten en daarna gaat hij bloeien. Uit de zaden komen vanzelf weer nieuwe  planten op. Deze plant staat ook prachtig in je siertuin.

De geschiedenis van Snijbiet

Snijbiet (Beta vulgaris) is een heel oude groente die duizenden jaren geleden al werd gegeten. De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie. De Romeinen hebben zaden meegenomen Europa in. Zo is de voorouder, de wilde biet, van onze rode- en snijbiet hier terecht gekomen. In de 19e en 20e begint men met de veredeling van groenten. Ook de rode- en snijbiet hebben hiervan geprofiteerd.
Snijbiet is een bladgroente die zowel naar spinazie als naar biet smaakt. In België wordt ook wel de naam warmoes gebruikt.
Meestal wordt hier de variant

‘Zilversteel’ bedoeld. Deze plant heeft een grove, witte steel, met wit-geaderd groen blad. Dit is een van de varianten die op dit moment verkrijgbaar zijn. Vroeger stond in Nederland snijbiet ook vaak op het menu. Je vindt deze groenten nu eigenlijk niet meer in de winkels, maar voor (moes)tuiners is het een dankbaar gewas met veel opbrengst, tot in de winter en het vroege voorjaar.
Wij zijn erg blij met de variant: ‘Bright lights’. Je komt hem ook wel onder de naam: Snijbiet ‘regenboog’ of in het Engels ‘rainbow’ tegen.
Deze zeer toepasselijke naam verwijst naar de verschillende kleuren die de stelen van de bladeren hebben.  Ze hebben alle kleuren van de regenboog. Van diep donkerrood, helderrood, roze, geel, oranje, wit en ook zelfs groen. De kleur van de bladeren varieert tussen donkerrood en groen.

Zaden

Het is een 2-jarige plant. Dat wil zeggen dat hij in 2 jaar tijd van zaad tot zaad gaat. Wil je zaad winnen, dan moet de plant dus overwinteren in je tuin!

Snijbiet in de sneeuw

Hij lijkt soms vrijwel af te sterven als het een strenge winter is, maar komt in het vroege voorjaar weer vrolijk boven.
Aan het begin van de zomer van het 2e levensjaar zie je uit het midden een dikke steel verschijnen die soms wel 2 meter de lucht in schiet. Hij bloeit wat onopvallend en vormt daarna miljoenen zaden. Deze zaden kun je heel goed drogen. Je hebt dan zeker genoeg om ook nog uit te delen.Je vindt dan ook vaak snijbietzaden bij de locaties van
Zadenbibliotheek nederlandSnijbiet in bloei

Zaaien of poten?

Als je een plant in zaad hebt laten schieten in je tuin, dan hoef je zelf eigenlijk weinig te doen om weer nieuwe planten te krijgen. Voordat je de zaden hebt geoogst, zijn er al genoeg afgevallen. Hij komt dan elk jaar vanzelf terug. Hoe makkelijk wil je het hebben. Op de perma-tuin in Joure laten we de snijbiet zichzelf uitzaaien, want hij woekert niet.

Je kunt snijbiet ook in rijen zaaien. Geschikte maanden zijn bijvoorbeeld:
– Maart / april of
– Juli /begin augustus

Snijbiet oogsten

Het liefst oogst je alleen wat je nodig hebt voor de maaltijd van die dag. Je gebruikt zowel de stengel als het blad.
Als je de snijbiet zichzelf uit laat zaaien, kun je bijna het hele jaar wel snijbiet oogsten. De planten die overwinteren, zorgen met het jonge blad voor heerlijke salades in de winter en voorjaar. Doordat het blad dikker is dan dat van bijvoorbeeld sla, komt het onbeschadigd onder een pak sneeuw tevoorschijn, klaar voor gebruik.

Heb je voor het eerst in maart/april gezaaid dan kun je vanaf eind juli gaan oogsten.snijbiet geoogst
Zaden die in juli/begin augustus zijn gezaaid, geven in november al de eerste jonge bladeren.

Alleen hoog zomer is het soms zoeken, als je dan snijbiet wilt eten. De 2 jarige planten hebben bloemen en het blad is nu te stug om te eten. De jonge planten zijn soms nog niet groot genoeg. Maar het is een tijd dat er genoeg andere groenten in je tuin staan.

Verzorging

Snijbiet is een makkelijk plant die het op alle grondsoorten wel goed doet. Je hoeft er weinig voor te doen om wel veel te kunnen oogsten. Het enige is een beetje water geven als je net hebt gezaaid.
Teveel ontkiemde zadenverwijder je makkelijk en gebruik je weer als mulch.

Middelen

Soms is het fijn om de lange steel van de bloem een stok te geven. Door de hoogte van de bloem waait ze makkelijk om bij wat hardere wind.

Weetjes

Bewaren

Snijbiet kun je een 1 tot 2 dagen bewaren. Als je dit doet, spuit de bladeren dan wat nat en leg ze bij elkaar weg in een plastic zak op een koele plek. Maar vers is het allerlekkerst!

Tips

Snijbiet is een blikvanger in je tuin. Deze groente staat, niet toevallig, regelmatig op de voorkant van  boeken over tuinieren.

Receptidee

Van de snijbiet eet je zowel de stelen als het blad. De stelen moeten iets langer  gestoofd worden.
Snijbiet kan je toevoegen aan een lasagne schotel, ter vervanging van spinazie.
In een salade zijn de jonge blaadjes een goede vervanging van bijv. ijsbergsla of veldsla. De blaadjes geven een vergelijkbare ‘bite en hebben een neutrale smaak.

Recept voor een roerbakschotel;Snijbiet in de pan
Ingredienten:
– 2 uien,
– 1 teentje knoflook, fijn gesnipperd,
– 600 gram snijbiet,
– 1 theelepel kerrie, of meer als je dat lekker vindt.
– peper, zout,
– optioneel kun je een paprika toevoegen en wat vers geraspte gember.

1. Snijd de uien fijn  en bak ze samen met de knoflook even aan. Voeg na een paar minuten de kerrie toe.
2. Snij ondertussen de stelen van het blad en snijd ze in kleine stukjes. Voeg ze na 5 minuten toe aan het knoflook/ui mengsel.
3. Doe er een beetje water bij en laat alles lekker stoven. Ongeveer 10 minuten.
4. Doe daarna de fijn gesneden bladeren erbij en stoof die nog kort mee. Maak het gerecht af met peper en zout en zout. Lekker bij aardappels, rijst of macaroni.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *