Snijbiet
Latijnse naam is: Beta (biet) vulgaris subsp. vulgaris var. Vulgaris.
Snijbiet en rode biet zijn familie van elkaar. Ze delen dezelfde voorouder. De wilde biet. (beta vulgaris maritima) De snijbiet is een plant uit de amarantenfamilie.
Waar komt de snijbiet vandaan?
Het is een heel oude groente die duizenden jaren geleden al werd gegeten. De Romeinen hebben zaden meegenomen naar Europa. Zo is de voorouder (wilde biet) van onze rode- en snijbiet hier terecht gekomen. In de 19e en 20e is men begonnen met de veredeling van groenten. Ook de rode- en snijbiet hebben hiervan geprofiteerd.
Algemene informatie
Snijbiet is een bladgewas, waarvan de bladeren en de bladstelen als groente worden gegeten.Het is een oude groente, waarvan de smaak wat lijkt op spinazie. Daarnaast is ook de smaak van rode biet nog in het blad te herkennen.
Snijbiet in je tuin
Het is een 2-jarige plant. Dat wil zeggen dat hij in 2 jaar tijd van zaad tot zaad gaat. Hij overwintert dus op je tuin, lijkt dan vrijwel af te sterven, maar komt in het vroege voorjaar weer vrolijk boven. Aan het begin van de zomer van het 2e levensjaar zie je uit het midden een dikke steel verschijnen die soms wel 2 meter de lucht in schiet en gaat bloeien en daarna miljoenen zaden vormt. Deze zaden kun je heel goed drogen en uitdelen.
Wij zijn erg blij met de variant: ‘Bright lights’ je komt dezelfde soort tegen onder de naam: Snijbiet ‘regenboog’ of in het Engels ‘rainbow’ tegen. Verschillende namen voor dezelfde variant.
Deze zeer toepasselijke naam verwijst naar de verschillende kleuren die de stelen van de bladeren hebben.
De stelen kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en verschillen van: diep donkerrood, helderrood, roze, geel, oranje, wit en ook zelfs groen zijn. De kleur van de bladeren varieert tussen donkerrood en groen.(zie de foto boven)
Snijbiet is een blikvanger in je tuin. Deze groente staat, niet toevallig, regelmatig op de voorkant van boeken over tuinieren.
Zaden van snijbiet
Zaaien en oogsten
Op de perma-tuin laten we de snijbiet zichzelf uitzaaien.
Je kunt snijbiet ook in rijen zaaien. Geschikte maanden zijn dan bijvoorbeeld:
Mrt – april (oogst vanaf juli -augustus)
Juli- begin augustus – (oogst vanaf November -december)
Heb je 1x snijbiet gezaaid dan zaait het zichzelf daarna makkelijk uit, maar woekert niet.
Teveel ontkiemde zaden zijn makkelijk te verwijderen en als mulch te gebruiken. Zaden die in de herfst ontkiemen zorgen in de winter voor heerlijke salades. Jonge bladeren zijn zacht en neutraal van smaak. Doordat het blad dikker is dan dat van bijv. sla komt het onbeschadigd onder een pak sneeuw tevoorschijn, klaar voor gebruik.
Snijbiet wat ons betreft: een aanrader in je tuin.
Snijbiet eten
Vroeger stond ook in Nederland snijbiet op het menu. Beter bekend onder de naam: Warmoes (meestal wordt hier de variant ‘Zilversteel’ bedoeld). Deze plant heeft een grove witte steel, met wit-geaderd groen blad, het is een v.d. varianten die op dit moment verkrijgbaar zijn)
Van de ‘bright lights’ eten wij zowel de stelen als het blad.
De stelen moeten even gaar gestoofd worden.
Voorbeeld van een eenvoudige roerbakschotel:
Uien en knoflook even bakken, daarna de stelen van de snijbiet toevoegen en meestoven. Vervolgens de fijn gesneden bladeren van de snijbiet en kort meestoven. Kruiden met peper en zout.
Ook lekker in lasagne en salade
Snijbiet kan ook toegevoegd worden aan een lasagne schotel ter vervanging van spinazie.
In salade zijn de jonge blaadjes een goede vervanging van bijv. ijsbergsla of veldsla. De blaadjes geven een vergelijkbare ‘bite en hebben een neutrale smaak.
Het kan aan de goede bodem hebben gelegen, maar hier is de snijbiet in zijn 2e jaar inmiddels een reus geworden – en bloeit volop