Wat je in juli in je tuin kunt doen

In juli heb je je eigen “Tuinesie” vast al gemaakt. Het is genieten, observeren en o ja ook nog dingen doen. Je hebt het werk voor het uitkiezen; zaaien, oogsten, drogen, schoffelen, mulchen noem maar op, het kan allemaal. Maar net waar jij zin in hebt.
We hebben een aantal dingen op een rij gezet.

Algemeen:

  • Maai je gras niet te kort. Zo voorkom je bruine en gele plekken.
    Het afgemaaide gras kun je goed in de je borders gebruiken. Een dun laagje grasmaaisel houdt de bodem vochtiger en voorkomt verder uitdrogen van de grond.
  • Dief” je druiven en tomaten regelmatig, zodat de voeding en energie naar de vruchten gaat en niet naar de bladvorming.
  • Verschillende planten zoals; lavendel, munt, citroenmelisse, linde, goudsbloem hebben nu volop bloemen of blad dat je kunt drogen voor gebruik in de winter. Drogen gaat het makkelijkste door een bosje van de bloemen/ bladeren op de kop, op een donkere plek te hangen. Met een beetje warm weer zijn ze na 3 tot 5 dagen droog en nog mooi van kleur. Bewaar ze in een afgesloten trommel of een papieren zak.
  • Van veel bloemen kun je ook een heerlijke salade maken. Hier zie je oost-indische kers en hondsdraf in een salade. Wat een vrolijke boel wordt het zo op tafel. En …… verrassend lekker.
  • Van deze kruiden kun je ook een heerlijk koude dorstlesser maken door de bladeren in koud water te doen.
  • Let er op dat vogelhuisjes niet in de volle zon komen te hangen als het heel warm is. Zorg eventueel voor wat schaduw. En vogels zijn erg blij met een plekje waar ze water kunnen halen. Een vogelbadje in je tuin, waar de katten niet bij kunnen komen, is een feest voor hen en voor jou om naar te kijken.

Oogsten:

  • De oogst uit je tuin begint nu waarschijnlijk goed op gang te komen: peulen, doperwten, sla, rucola, aardbeien, komkommers, augurken, courgettes, verschillende soorten bessen enz.
  • Oogst zoveel mogelijk van de planten. Als je bijvoorbeeld een aantal peultjes laat zitten, dan heeft de plant zijn doel; zaad produceren, bereikt en maakt geen nieuwe bloemen meer.
  • Een aantal bloemen heeft al gebloeid en zaad gevormd wat je op kunt vangen voor volgend jaar. Bijvoorbeeld de phacelia en de goudsbloem.
  • Wil je zorgen voor zaden voor volgend jaar? Laat dan aan de mooiste plant een aantal peulen zitten of laat haar in bloei komen.

Zaaien:

  • Op de plekken waar je al hebt geoogst, is nu weer ruimte voor jonge planten. Bijvoorbeeld verschillende slasoorten, rucola, een 2e ronde wortels, radijs, ramenas, knolvenkel, koolrabi, etc. Het is nog te veel om allemaal op te noemen.
    Zaai elke week of 2 weken een rijtje. Zo zaaien, zorgt ervoor dat je oogst gespreid wordt en je niet alles te gelijk klaar hebt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *