Wat je in juni in je tuin kunt doen

In juni is het -super- belangrijk om de aarde van je (moes)-tuin te bedekken met organisch materiaal. Dit noemen we mulchen. De zon schijnt lang op een dag en de laatste jaren wordt het steeds warmer. Hierdoor verdampt er veel water, waardoor de aarde droog wordt. Droge aarde warmt ook nog eens sneller op en dat vinden de wortels van planten niet fijn. Dus houd je bodem bedekt, dat is net een soort van zonnescherm. 

Water geven:
Wij raden je aan om alleen water te geven als het echt nodig is. Bijvoorbeeld: bij planten die je net geplant hebt. Denk aan zaailingen  die je zelf hebt opgekweekt of een nieuwe aanschaf uit de winkel. De wortels van deze planten moeten nog flink groeien om voldoende water op te kunnen nemen van dieper in de grond. Zij hebben soms nog een extra scheutje nodig bij veel zon.
Probeer ze niet te lang te verwennen. 1 week lang, om de 1 á 2 dagen wat extra water, moet eigenlijk voldoende zijn. Is het erg warm en zonnig,  kijk dan of je wat kunt vinden om ze op het warmst van de dag wat schaduw te geven. Een afgeknipte tak met bladeren en of mand met flinke gaten kunnen daarvoor geschikt zijn.

Tak geeft schaduw

Zaaien:

  • Tot half juni kun je nog pompoen, courgette, augurk en komkommer zaaien.
  • Ga na 21 juni door met zaaien van o.a. slasoorten, winter-andijvie en venkel etc. om straks weer nieuwe planten te hebben voor de 2e lichting.
  • Tot het eind van juni zaai je naar harte lust stam- en stok-sperziebonen. Stambonen worden tussen 30 – 50 cm hoog. Stokbonen hebben de steun nodig van lange stokken. Deze planten worden 2.50 meter hoog.
    Bonen zijn er in heel veel verschillende soorten. Ga maar eens kijken bij de zadenbibliotheek bij jou in de buurt.

Andere karweitjes:

  • Als je tomatenplanten hebt, beginnen die nu flink te groeien. Zet er stokken naast als je dat nog niet hebt gedaan en bindt ze hier aan vast.
  • In je tomatenplanten groeien vaak vanuit de oksels van de bladeren, nieuwe scheuten, soms lijken het zelf hele stengels. Dit noemen we ‘dieven’. Deze  bladeren of stengels, haal je regelmatig weg. Als je dat consequent doet, krijg je meer tomaten.
  • De dieven van de tomaten kun je gebruiken op de bladeren van je koolplanten. De koolwitjes hebben een hekel aan de geur van tomatenblad. Je hebt daardoor straks minder last van rupsen in je kolen of boerenkool.
  • Zet een vogeldrinkbak in je tuin waar de katten niet bij kunnen komen. Zeker met droge dagen is er voor vogels en insecten niet veel water te vinden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *