De paardenbloem in het zonnetje
De gewone paardenbloem, (Taraxcum vulgaria) kent iedereen wel. We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens de pluisjes van een uitgebloeide bloem weggeblazen.
In maart en april bloeit de paardenbloem volop. Door de vroege bloei is de paardenbloem in het voorjaar heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten. De plant heeft veel nectar EN stuifmeel, die een belangrijke voedselbron zijn voor insecten. De meeste bloemen hebben of nectar of stuifmeel, de paardenbloem heeft ze allebei.
De plant is ook voedselbron voor sluipwespen en zweefvliegen, de natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Om meer paardenbloemen tot bloei te laten komen, maaien sommige gemeenten in het voorjaar de gazons onder de eiken niet!!!
Wat minder mensen weten, is hoe belangrijk de paardenbloem is voor de bodem. Ze komt je helpen om je bodem losser te maken met de lange penwortel. Of ze vult het tekort aan calcium in de bodem aan met de afgestorven bladeren. Het kan ook zijn dat je bodem wat zuur is en ook dat kan de paardenbloem voor je oplossen. Het kan ook zijn dat ze dit ALLEMAAL tegelijk voor je doet, want de bodem is een complex geheel, waar we nog lang niet genoeg van weten.
Het is dus het beste om de paardenbloem ongestoord haar gang te laten gaan, maar dat is niet altijd eenvoudig. Bijvoorbeeld omdat je te maken hebt met buren die minder op de pluizen van de bloemen zitten te wachten. Het is elk geval goed om je realiseren dat de paardenbloem je iets vertelt over de samenstelling van je bodem en dat advies krijg je gratis! Als ze haar werk gedaan heeft, verdwijnt vanzelf zegt men. Maar na 9 jaar tuinieren hebben we dat nog niet gemerkt.
Als je de paardenbloem uitsteekt dan kan ze haar werk niet doen en elke pluis gaat dan weer aan de slag om je van dienst te kunnen zijn. Wij proberen daarom de uitgebloeide bloemen regelmatig weg te halen, zodat de rest van de plant aan de slag kan voor de bodem, maar het is wel een geduld werkje.
Eten
Wist je trouwens dat de bloemen heel zoet zijn? Het werd vroeger wel “honing van de armen” genoemd, vanwege de zoete smaak.
In de paardenbloemen zitten veel goed voedingsstoffen. Er zitten zeer veel bitterstoffen in. Het bevat fytosterolen, vetzuren waaronder linolzuur, linoleenzuur, palmitinezuur en oleïnezuur. Verder zitten er flavonoiden, fenolzuren, slijmstoffen, tannines, de vitaminen, B1, B2, B3, C, choline, carotenoiden in. Ook is de bloem rijk aan de mineralen: calcium, seleen, chroom, magnesium, zink, mangaan en zwavel.
Het blad van paardenbloem heeft een wat andere samenstelling. In het blad zitten vele fytonutrienten, vitamine A, B1, B2, C en E, choline en carotenoïden. Qua mineralen bevat het bladijzer, calcium, magnesium, mangaan, fosfor, koper, seleen en silicium.
Jong paardenbloemblad en de bloemblaadjes zijn heerlijk in een salade en de bloemen staan ook nog eens heel vrolijk. OOk in je thee kun je ze goed gebruiken of toevoegen aan een gekookte bladgroente. Er zijn heel veel mogelijkheden. Op het internet vind je allerlei recepten. Toch maar eens proberen?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!