Knoflook in het zonnetje

Knoflook is misschien wel een van de bekendste kruiden in de Nederlandse keuken. Knoflook (Allium sativum) is een van de makkelijkste gewassen om te kweken. Ze doen het vrij wel overal en op elke grondsoort, maar hebben wel een voorkeur voor losse grond.
Je poot knoflook al in oktober, de jonge plantjes komen dan al voor dat de winter invalt boven.

De geschiedenis van knoflook

Knoflook (Alliuknoflook wordt geoogst in de permatuin van Roeach.m sativum) wordt al in een aantal vroege geschriften vermeld zoals; de bijbel en de koran.

De werkers aan de piramides kregen ook al knoflook te eten. Het werd aangeraden voor allerlei kwalen. Het zou de spieren versterken en in de middeleeuwen dacht men dat het heksen op een afstand zou houden….

De knoflook hoort tot de familie van o.a. de bieslook, de knoflookbieslook, prei en ui.
Je herkent de knoflook aan de V vorm van het blad. Jonge uitlopers van de ui hebben een ronde bladvorm.

Zaden

Knoflook maakt hele kleine bolletjes ( zaden) op de plek waar de uitgebloeide bloem zit. Je kunt met deze bolletjes gaan zaaien, maar het duurt dan het zeker 2 jaar voordat je knoflookbollen hebt en het is lang niet altijd succesvol. Vaak zijn bollen kleiner dan je gewend bent.

Zaaien of poten?

Knoflook is veel makkelijker te poten. Je gebruikt de tenen van een gedroogde knoflookbol. Elke teentje van de knoflook groeit, weer uit tot een nieuwe bol knoflook. Wat prachtig dat de natuur dit kan.

Het beste moment om te poten is in oktober. Poot de tenen ongeveer 10 cm uit elkaar. Je poot de tenen zo diep dat ze net onder de grond staan. Zorg dat het puntje naar boven komt en het kontje naar beneden. Als je wel eens uitgelopen knoflook hebt gezien, dan weet je dat aan het puntje de groene uitlopers komen die boven de grond uitkomen.

Je kunt de knoflooktenen ook in het vroege voorjaar nog poten. Meestal worden de knollen dan wel wat kleiner. Bovendien heb je in oktober vaak de meeste oogst wel uit je tuin gehaald en ontstaat er ruimte om de tenen te poten. Je ziet ze dan soms eind november al boven de grond komen. Knoflook is winterhard.

Knoflook Oogsten

Je oogst de knoflook in juli of soms nog wat later. Dit is afhankelijk van je planttijd en natuurlijk het voorjaarsweer.

                  1. Ga oogsten als het blad geel wordt en de bladeren op de grond gaan hangen.
                  2. Voel eerst even hoe groot je bol is geworden.
                  3. Oogsten doe je het handigste door een schepje, een eindje naast de stengel, in de grond te steken en de grond wat omhoog te duwen. Je kunt de bol er nu makkelijk uittrekken.

Wanneer kun je knoflook het best oogsten?

Verse knoflook is heerlijk, dus oogst begin juni al zo’n lekkere bol. De bol heeft dan nog geen tenen gemaakt. De stengel en het blad zijn ook lekker om te eten, als ze nog groen zijn.

Verzorging

Knoflook is een van de makkelijkste gewassen om te kweken. Ze doen het vrijwel overal en op elke grondsoort, maar hebben wel een voorkeur voor losse grond. Dus heeft jouw tuin kleigrond? Maak die dan voor het poten van de tenen los. Je kunt eventueel ook wat zand door je klei mengen als de grond erg verdicht is.

Knoflook is ook makkelijk te telen in bakken op je balkon of je terras. Houd hierbij wel de 10 centimeter onderlinge afstand aan.

Zoals elk gewas wil knoflook graag water hebben. Als je in het najaar poot dan is dit eigenlijk geen probleem. De natuur doet het werk voor jou. Als je in bakken kweekt, moet je wel water geven en zeker in het voorjaar opletten dat ze niet uitdrogen.

Knoflook hoef je tijdens de groei NIET te verplanten.

Benodigdheden voor het groeien van knoflook

Dit gewas heeft geen steuntjes of iets dergelijks nodig om goed te kunnen groeien. Het is een erg makkelijk gewas.

Bewaren

Droog de geoogste bollen door ze in een mand of krat met gaatjes in de zon te leggen. Zorg er wel voor dat je de mand/ krat ‘s nachts binnen zet als het wat vochtig is door dauw. Meestal valt dit mee in juli, maar…. Je kunt ze ook ophangen of ergens over heen hangen.

Na het drogen, kun je de bollen ongeveer een jaar bewaren op een droge, koele plaats. Daarna beginnen ze vaak spontaan uit te lopen omdat ze weer nieuwe bollen willen maken. Overigens zijn die groene uitlopers erg smakelijk in de salade.

Leuk is het om van de gedroogde bollen een mooie vlecht te maken en in je keuken te hangen. Je hebt ze dan ook snel bij de hand.

Weetjes

Men zegt dat knoflook goede groente buren is met: biet, wortel, aardbei, (zie foto), sla, prei en tomaat.
Ze houden er niet zo van om bij kool, tuinbonen, sperziebonen en erwten staan.

Receptidee

Knoflook is een smaakmaker in veel gerechten. Je kunt een teentje meebakken met een uitje of wat knoflook door de salade doen.

Een aanrader is knoflookolie maken als basis voor saladedressing, als dip of als marinade.

Knoflookolie, zonder koken.

Ingrediënten:

  1. 250 ml olijfolie, of een andere lekkere olie waar jij van houdt
  2. Pak 4 tenen knoflook of meer als je van pittig houdt.
  3. Voeg eventueel andere keukenkruiden toe.
  4. Doe de olie in een potje of flesje waar je makkelijk weer uit kunt schenken.
  5. Pel de tenen knoflook en voeg ze toe aan de olie.
  6. Laat de olie 2 dagen op het aanrecht staan voordat je het gebruikt. De smaak van de knoflook trekt nu in de olie.
  7. Na 2 dagen kun je starten met het gebruik.

Als je dat lekker vindt, kun je ook andere keukenkruiden zoals: tijm, lavendel, basilicum, oregano, pepertje enz. toevoegen.
Bewaar de olie na 2 dagen in de koelkast en niet langer dan een paar weken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *