Barbarakruid in het zonnetje

Winterkers is een makkelijk te telen, winterharde plant. Ze voorziet je, ook midden in de winter, van pittige, groene bladeren  voor bij je eten. De bladeren zijn een fijne bron van o. a. vitamine C.

De geschiedenis van Barbarakruid

Winterkers wordt bij ons ook wel Barbarakruid genoemd. (Barbarea vulgaris). Ze behoort tot de familie van de kruisbloemigen (Brassicaceae). Netzo als bijvoorbeeld de ruccola en de koolachtigen.

De plant wordt al in de vroege Middeleeuwen genoemd en is waarschijnlijk vernoemd naar de heilige Barbara. De gedenkdag van de Heilige Barbara is op 4 december en dan staat dit kruid nog groen en vrolijk in je tuin. Het is en was een welkome, groene aanvulling in de keuken.
De meeste soorten worden in de gematigde streken van Europa en Zuid-west Azie gevonden. Je vindt de plant ook in het wild, bijvoorbeeld in bermen met wilde bloemen.

Barbarakruid: zaden & zaaien

Barbarakruid is een tweejarige plant. Dat wil zeggen dat de plant van nature in 2 jaar van zaad tot zaad gaat. Na de bloei, in het 2e jaar, kun je de zaaddozen plukken om zaden de winnen of het zaad gewoon laten vallen / verwaaien. Zo verspreidt de plant zich door je tuin en de omgeving.

Zaaien.
In augustus of september zaai je de zaden meteen in de volle grond, zo’n 10 tot 15 cm uit elkaar. Het is een lichtkiemer dus zaai niet te diep. Meteen in het najaar zie je dan de plant al boven komen met de kenmerkende, platte rozet. In het voorjaar van het 2e jaar groeit er uit de plant een bloemstengel van 40- 80 cm hoog. Die bloeit in het voorjaar met de gele kenmerkende kruisbloemen.
Heb je zaad over en wil je ook in de zomer dit lekkere blad eten, dan kun je ook prima in het voorjaar nog wat zaaien.

Verplanten van de winterkers
Is niet nodig, maar als de plant je ergens in de weg staat, kan ze prima verplant worden. Geef wel even wat water als de grond droog is.

Verzorging van Barbarakruid

De plant is heel makkelijk te kweken en vraagt eigenlijk geen verzorging. Geef wel wat water of zorg voor een voldoende vochtige plek in het begin. De plant kan zowel in de halfschaduw als in de zon. In de perma-tuin Joure doet ze het zelfs prima in een verhoogde bak, die meestal vrij droog is.

Barbarakruid oogsten

Vanaf dat de plant goed boven de grond komt, kun je de blaadjes plukken. Je gebruikt ze in een salade of op een boterham met iets hartigs. De hele winter, als verse groenten schaars wordt, is het blad een welkome aanvulling in de keuken. Het bevat o.a. veel vitamine C. Het heeft een licht pittige, beetje mosterdachtige smaak net als veel anders kers soorten zoals water- of tuinkers.
De bloemetjes kun je in het voorjaar gebruiken in je salade samen met het blad. Het blad wordt in het voorjaar wel wat stugger.

Barbarakruid bewaren

Vers geplukt is het, het lekkerste en voedzaamste, maar je kunt het prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Doet het dan in een afgesloten bakje en spuit de blaadjes met de plantenspuit een beetje nat, voordat je het bakje sluit.

Weetjes over Barbarakruid

  • Winterkers bevat: mosterdolie (vandaar de pittige smaak), vitamine C, B1 en B2, carotenoiden, calcium, ijzer, magnesium en mangaan.
  • De bloemen van de winterkers kun je gebruiken om je salade op te vrolijken. Ze hebben dezelfde smaak als het blad.

Recept:

Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 4 personen:
– 4 sneden volkorenbrood
– 4 plakken kaas of vegan smelt kaas.
– 8 blaadjes barbarakruid.
–  Beetje honing

Of de dubbele hoeveelheid natuurlijk.

Bereiding:
1. Rooster de sneetjes brood in de koekenpan of oven tot ze lekker knapperig zijn.
2. Beleg ze met de (vegan) kaas en doe ze nog een aantal min. in de oven of koekenpan tot de kaas is gesmolten.
3. Leg de blaadjes barbarkruid erop en slinger er een beetje honing over en dan smullen maar!!