Kruiden bewaren, door drogen of in olie

Het lekkerst is het om verse kruiden te hebben voor je eten of voor de kruidenthee, maar veel kruiden overleven in de winter niet boven de grond in ons land. Kruiden drogen of in olie bewaren is een lekkere manier om ze het hele jaar door te kunnen gebruiken.

Drogen:

Deze tijd van het jaar is een goede oogsttijd voor de groene bladkruiden zoals: pepermunt, citroenmelisse, basilicum, salie, peterselie, enz.  Alle groene bladkruiden waarvan je nu mooie grote planten hebt, kun je hiervoor gebruiken.

Maak kleine bosjes van de takken met de bladeren eraan. Hang ze op de kop op een donkere, droge plek, waar ventilatie is. Soms is het CV hok hier heel geschikt voor, maar ook de zolder, als je die hebt, kan een geschikte plek zijn. De droogtijd is afhankelijk van de temperatuur op je droogplek en van de dikte van het blad. Het varieert van 4 dagen tot een dag of 10.

Als de bladeren mooi knisperen als je ze aanraakt, is het droogproces klaar. Haal de bladeren van de stelen en doe ze in potten die goed sluiten en zet weg op een donkere plaats.

In olie:

Sommige, wat steviger kruiden kunnen naast drogen ook heel goed gebruikt worden om kruidenolie te maken. Denk hierbij aan: rozemarijn, tijm, salie. Gebruik een olie die jij lekker vindt bij het eten koken of als dressing. Doe de kruiden in de olie en zet donker weg.
Als je de smaak niet te sterkt wilt, proef de olie dan regelmatig en zeef de kruiden uit de olie als hij voor jou op smaak is.
Dit is ook een leuk cadeau, al of niet met de kruiden er in nog in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *