Tuinontwerp: eetbare tuin waarin kinderen kunnen spelen

Een echtpaar van rond de zestig woont op een plek met veel wind.  Ze willen graag een beschutte tuin (1200m2) waar ze groente, fruit, kruiden en bloemen kunnen oogsten en hun kleinkinderen vrij kunnen spelen. Wij maakten een passend tuinontwerp.

Beginsituatie

Wensen op hoofdlijnen

  • Verschillende soorten fruitbomen en fruitstruiken
  • Moestuin en bloemen
  • Beschutte zitplekken en een beschutte buitendouche
  • speelplekjes voor de kleinkinderen
  • Uitvoering in eigen beheer
  • Onderhoud: gemiddeld 1 dag per week voor 1 persoon (beginnend tuinier)

Het ontwerp

Toelichting op het ontwerp

Op de zuidwestkant voor de woning komt een brede strook met bomen en heesters. Hier komen bomen en struiken die lokaal veel voorkomen en op deze bodem goed groeien. Deze beplanting breekt/zeeft de wind en zorgt voor beschutting in een groot deel van de tuin. In deze strook bomen en heesters zullen paadjes ontstaan. Geweldig voor kinderen om hier te lopen, bloemen en bessen te plukken en zien wat hier leeft. Enkele jaren na de aanplant kunnen hier hazelnoten, appels en bessen geoogst worden.

Langs de zijkant van de woning komen vrolijk bloeiende heggen. In elke heg zit een opening waardoor je makkelijk naar achteren loopt. Twee heggen vormen voor kinderen een soort ‘kamer’ waar de ‘ongezien’ kunnen spelen. Een eenvoudige zandkuil met aan de rand wat palen kan zo omgetoverd worden in een tent.

Op de zuidkant aan de voorkant van de woning ligt een breed terras waar druivenranken over gespannen staal draden geleidt worden. In de zomer geven de druivenranken, met daaraan de rijpende druiventrossen, een natuurlijke schaduw op het terras.

Op de noordzijde,  groeien 2 verschillende vroeg bloeiende Akebia’s (klimplanten), met de bijzondere witte zoete vruchten (zie foto nieuwsbricht),  langs draden langs en in de veranda. Binnen en buiten gaan hier op een speelse manier in elkaar over.

In het ontwerp zijn veel verschillende soorten bomen en planten opgenomen, sommige omdat ze mooi zijn op de vaas, andere omdat ze heerlijk smaken.  De tuin zal, over een paar jaar, een kleurrijke plek zijn vol met leven.

“Een heel inspirerend ontwerp met originele ideeën. We vinden onze wensen en ideeën terug in het ontwerp. We hebben zin om aan de slag te gaan!”

Heb jij ook wensen voor jouw tuin?

Neem contact op de mogelijkheden te verkennen of bekijk hoe we met ons ontwerpproces komen tot jouw ideale tuin.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *