Wat je in april kunt doen in je tuin

April doet wat ze wil, apriletje zoet heeft vaak nog een witte hoed. We willen natuurlijk graag dat het voorjaar begint, maar laten we de waarheid van deze weergezegdes ook in ons achterhoofd houden. Dat scheelt teleurstelling.
Dat wil niet zeggen dat je niet van alles kunt doen in en voor de tuin in deze tijd. Dan is je tuin er helemaal klaar, voor als het warmer wordt.

Klussen die je goed kunt doen:

1. Als je teeltplan nog niet klaar is, bedenk dan nu wat je wilt gaan zaaien dit jaar. Maak een lijstje met de groenten, kruiden en het fruit wat je graag wilt oogsten. Op de website vind je veel achtergrond informatie en zaaitips. We zijn benieuwd wat je ervan vind.
Voor de gewassen die je al kent en waar je veel van wilt oogsten, raden we je aan om eens te kijken bij: www.bolster.nl. Hier vind je niet alleen een groot assortiment aan biologische zaden, maar ook veel teeltinformatie.

2.In april kun je doorgaan met voorzaaien.

Nu zijn o.a. de tomaten, paprika’s, pepers, courgette, pompoenen en olijfkomkommers aan de beurt. Dit zijn veel soorten met zaden die je apart in een potje met stekgrond zaait. Stekgrond maak je makkelijk zelf door 2/3 tuingrond te mengen met 1/3 scherp zand. Zo krijgen de zaden niet te veel voeding als ze van start gaan. Deze planten kunnen NA de ijsheiligen, 15 mei, naar buiten, in de volle grond.

3. Andere soorten, zoals prei zaai je in een zaaibed met stekgrond. Als deze zaailingen 4 blaadjes hebben, ga je ze verspenen. Haal alle zaailingen voorzichtig uit het potje. Vaak zijn de worteltjes door elkaar gegroeid. Maak ze voorzichtig los. Zoek de mooiste zaailingen uit. De mooiste dat zijn de plantjes met de langste wortels, de stevigste steeltjes en de mooiste blaadjes. Deze pak je voorzichtig op aan de onderste 2 blaadjes. Deze plantjes zet je in een potje met vochtige, losse, voedselrijke aarde. Druk de aarde zachtjes aan en ze de potjes terug op de vensterbank. Liefst niet op het zuiden, daar is de zon ’s middags vaak te fel. Kies een plekje waar voldoende licht komt, ochtend- of middagzon.

4. Maak je groentebedden goed onkruid vrij, dat scheelt je de komende maanden veel werk, maar houd ze nog wel bedekt. Verwijder vetergras, heermoes en brandnetels waar je dit liever niet wilt hebben. Van de jonge brandnetels of zevenblad kun je weer een heerlijke soep maken. Heermoes kun je drogen en is geschikt in een theemengsel.

5. Verder kun je in april je tuin weer duidelijk vorm geven: bijvoorbeeld de paadjes opnieuw vullen met houtsnippers, takkenrillen opruimen en vergeet niet een lekker plekje in de zon te maken. Genieten is een belangrijk onderdeel van tuinieren.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *