Wat je in februari in je tuin kunt doen

Op een droge dag kun je van alles doen in je tuin of balkon.  Zoals:
Snoeien:

Pak de snoeischaar uit de schuur, want in februari valt er veel te snoeien in de tuin! Tenminste zolang het niet vriest. Snoei alleen als je zeker weet dat de temperatuur de komende 5 dagen niet onder de -5 graden zal zakken. Denk aan:

  • Fruitbomen zoals: appel, pee en vijg snoei je als de bomen in rust zijn. Zorg ervoor dat er voldoende licht kan komen in het hart van de boomkroon. Vroeger zeiden ze:  je moet je pet er door heen kunnen gooien zonder dat die blijft hangen”. Zo rigoureus hoeft van ons zeker niet, maar schurende takken, waterloten enz. die mogen nu verdwijnen. Zo kan de boom optimaal groeien en vrucht vormen.
  • Wilgen: wilgen willen nu gesnoeid/ geknot worden, maar als het voorjaar vroeg begint zijn deze bomen ook de eerste soorten die de bijen van stuifmeel voorzien. Dus als je kunt, laat dan een deel van de takken zitten en haal die er af als de boom uitgebloeid is. Of als je meer wilgen hebt staan, knot de bomen dan om het jaar. De ene helft dit jaar en de andere helft volgend jaar. De bijen zijn er blij mee. 
  • Herfstbloeiende framboos moeten hun vruchtbeginsel nog vormen en snoei je nu terug.
  • Heesters en andere groenblijvende struiken,
  • De zomerbloeiende clematissen kan je deze maand nog snoeien. De voorjaarsbloeiende soorten hebben nu hun knoppen al gevormd.
    Als je ruimte hebt in je tuin, kun je van het snoeihout een takkenhaag leggen. Vogels en insecten zijn hier erg blij mee en het hout dat straks verteerd, is heel voedzaam voor de bodem.


Planten

  • Als je nog plannen hebt om je tuin meer eetbaar te maken: het is nu de tijd om planten met een kale wortel te planten zoals braam, framboos etc. Dus weet je iemand van wie je een stekje zou krijgen van zijn/ haar overheerlijke braam, ga er dan nu achteraan. Planten die in een pot zijn gekweekt, kun je ook later in het seizoen nog planten.
  • Heb je al een paar jaar sneeuwklokjes in je tuin staan? Dan kun je de pollen, na de bloei, delen. Volgend jaar is er nog meer fleur in je tuin te zien. Graaf de pol voorzichtig op, deel de pol in 2 of 3 delen en plant elk deel weer in de grond.
  • Heb je kuipplanten staan op je terras? Dan is het nu de tijd om te bekijken of ze ook verpot moet worden.

Teeltplan
Heb je al een teeltplan gemaakt voor je moestuin of voor bij de siertuin? Bedenk nu wat je lekker vind om komend seizoen te eten en bekijk vast wanneer de verschillende soorten gezaaid kunnen worden.
Heb je een kas of een koele kamer in je huis? Dan kun je alvast gaan voorzaaien; denk dan aan soorten als zomerprei, uien uit zaad en tuinbonen. Het geeft je straks een voorsprongetje.

Vogels
Heb je nestkastjes in je tuin, maak ze nu schoon en kijk ze na. De vogels beginnen al vroeg te zoeken naar broedplekken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *