Wat je in februari kunt doen: zaden schonen.

Misschien liggen er bij jou ook nog wat zaden die uit hun jasjes of verpakking gehaald moeten worden. Daar is het nu echt de tijd voor!

Als de zaden rijp en droog zijn, kunnen ze uit hun jasjes gehaald worden. Dit noem je: zaden schonen. Je verwijdert (bijna) al het oude, vaak bruin-/beige plantmateriaal wat geen zaad is. Het voelt droog en knapperig aan. Is het materiaal beschimmeld en slap? Dan gooi je het weg, deze zaden zijn bedorven en zullen niet meer kiemen.

Zaden schonen:

  1. Maak een royale plek op een tafel vrij.
  2. Verzamel bijvoorbeeld een vergiet (grote gaten) en 1 of 2 zeven en een (beslag)kom.
  3. Haal uit de eerste zak, de zaden die geschoond moeten worden.
  4. Doe ze in de vergiet met grote gaten. Plaats de kom onder de vergiet.
  5. Begin met schudden en breek de ‘jasjes’. Je zult merken dat de zaden eruit rollen. Ze vallen in de kom, meestal samen met wat ‘kaf’ en takjes.
  6. Wrijf en schud tot bijna alle zaden uit de jasjes zijn.
  7. Zijn het kleine zaadjes en is er veel kaf en gruis meegekomen, doe alles wat in de kom ligt dan nog een keer door een fijnere zeef.
  8. Tot slot kun je proberen het laatste fijne kaf of gruis eruit te blazen. Schud de kom eerst zachtjes, dan komt dit lichte materiaal vaak boven te liggen. En dan zachtjes blazen.
  9. Alle zaden met eventueel het laatste beetje kaf of pluis en gruis kan nu weer terug in de papieren zak.
  10. Doe een hoeveelheid die je kan missen, in een gebruikte envelop of zak, maak die goed dicht en schrijf er de: plantnaam, oogstplaats en oogstjaar op. Lever deze in bij de zadenbieb waar je eerder zaden hebt geleend.

Met deze zaden maak je anderen weer blij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *