Wat je in mei in je tuin kunt doen

Misschien is het handiger om te zeggen wat je niet kunt doen in je tuin in mei, want bijna alles bloeit en groeit en er is van alles te zien, te voelen en te ruiken. Wel is het goed om het weer in de gaten te houden. Sommige planten verdragen geen kou en kunnen pas naar buiten als de ijsheiligen zijn geweest. Dat is ongeveer half mei. Volkswijsheid leert dat na deze periode geen nachtvorst aan de grond meer voorkomt, maar……

Zaaien:

 • zaai eens pronkbonen of kapucijners, als een bloeiende  klimplant rond een stuk gaas,
 • zaai de vruchtgewassen zoals: pompoen courgette, augurk, komkommer etc. vanaf eind april binnen.
 • ga door met zaaien van o.a. sla, koolrabi, venkel etc. om straks weer nieuwe planten te hebben voor de 2e lichting.
 • alle éénjarige bloemen zaai je vanaf half mei in de volle grond.
 • doe de late aardappelen in de grond.

Afharden:
Onder andere tomaat, peper en paprika verspeen je nu, uit de bak waarin je ze hebt voorgezaaid. Elk jong plantje krijgt zijn eigen potje. Deze jonge zaailingen moeten wennen aan het buiten zijn (afharden). Zet de verspeende zaailingen overdag regelmatig buiten in de zon en de wind en zet ze ‘s avonds weer binnen. Na de ijsheiligen kunnen ze naar buiten, in de volle grond.
Deze planten doen het vaak het beste op een heel beschutte plek. Dus als je de beschikking hebt over een kas, dan heb je daar zeker meer opbrengst dan in de volle grond.

Andere karweitjes

 • Blijf je aarde bedekken met organisch materiaal (blaadjes, dun laagje gemaaid gras, ingedroogd onkruid enz.) Dan ligt het bed klaar als je wilt planten.
 • De compost van 1,5/ 2 jaar geleden is nu klaar om gezeefd te worden. Zeef de hele hoop door bijvoorbeeld een krat of iets anders waar een grote hoeveelheid op kan. Wat nog niet genoeg verteerd is, doe je bij de compost van vorig jaar.
 • Zet composthoop van vorig jaar om er meer lucht in te krijgen. Je kunt dan meteen voelen of alles vochtig genoeg is. Geef zo nodig nog een paar gieters water. Daarna dek je de hoop af en voegt er geen nieuw materialen meer aan toe. Je begint met het tuinmateriaal van dit jaar een nieuwe hoop.
 • Zet een vogeldrinkbak in je tuin waar de katten niet bij kunnen komen. Zeker met deze droge dagen is er voor vogels en insecten niet veel water/plassen te vinden.

1 antwoord
 1. Inge
  Inge zegt:

  Lieve mensen, wachten tot ná ‘ijsheiligen’… dat vind ik zó lastig! Ik heb mijn plantjes gezaaid, ze komen mooi op … maar ze mogen nog niet de grond in. Geduld is een schone zaak. :-)
  Groetjes van Inge

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *