Wat je in oktober in je tuin kunt doen

In oktober worden de dagen behoorlijk korter en de zon staat steeds lager, de schaduwen van bomen en schuttingen worden steeds langer. Hier en daar is nog een lekker plekje in je tuin om te zitten als de zon schijnt. Vergeet ook in oktober daar niet van te genieten.

Oogsten

  • Er is mogelijk nog fruit en laat gezaaide groente te oogsten. De late appels en (stoof) peren kunnen van de boom. Van de éénjarigen kun je waarschijnlijk nog wel oogsten: wortelen, prei, winterandijvie, snijbiet, rucola, ijsbergsla, oost-indische kers, rammenas, groenlof, spruiten en rapen…..

Je tuin winterklaar maken

  • Als je groenten of kruiden in een structuur van bedden verbouwt, verwijder dan op ieder bed zoveel mogelijk het onkruid. (vetergras, vogelmuur, heermoes, grassen, zuring e.d.)
  • Voer de wortelonkruiden (vetergras, zevenblad e.d.) af, gebruik die niet als mulch, want deze soorten wortelen makkelijk opnieuw. Doe ze in de groene container.
  • Leg de andere onkruiden bij de afstervende planten terug op de bodem, samen met gevallen blad, gemaaid gras enz. dit is mulch. Mulch beschermt de bodem tegen weer en wind en zal in de loop van de tijd vergaan. Volgend jaar is het voedsel voor het bodemleven.
  • Voeg waar nodig voedingsstoffen/mineralen toe. Bijvoorbeeld: bentoniet (kleimineralen voor zandbodems), zeeschelpen en oergesteentemeel (rijk aan mineralen). Voor kleinere hoeveelheden (500 gr – 5 kgr) kun je in oktober op vrijdagmiddag tussen half 2 en 4 uur op de Perma-tuin terecht. Wij adviseren 100 gram per m2 voor elk bovengenoemd product.
  • Als je zin en tijd hebt kun je dan ook alvast wat plantjes aanschaffen voor een goede start voor je eetbare tuin in 2020.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel bericht