Wat je in oktober in je tuin kunt doen

In oktober worden de dagen behoorlijk korter en de zon staat steeds lager, de schaduwen van bomen en schuttingen worden steeds langer. Hier en daar is hopelijk nog een lekker plekje in je tuin om te zitten, als de zon schijnt. Heerlijk om daar nog van te genieten.

Oogsten

 • Er is nog fruit en later gezaaide groente te oogsten.
 • De late appels en stoofperen kunnen van de boom.
 • Als je ze hebt staan, dan oogst je in deze maand je zoete aardappelen.
 • Van de éénjarigen kun je nog wel oogsten: wortelen, prei, winterandijvie, snijbiet, rucola, ijsbergsla, oost-indische kers, rammenas, groenlof, spruiten en rapen…..

Je tuin winterklaar maken

 • Als je groenten of kruiden in een structuur van bedden verbouwt, verwijder dan op ieder bed zoveel mogelijk het onkruid. (vetergras, vogelmuur, heermoes, grassen, zuring e.d.)
 • Voer de wortelonkruiden (vetergras, zevenblad e.d.) af, gebruik die niet als mulch, want deze soorten wortelen makkelijk opnieuw. Doe ze in de groene container.
 • Leg de andere onkruiden bij de afstervende planten terug op de bodem, samen met gevallen blad, gemaaid gras enz. dit is mulch. Mulch beschermt de bodem tegen weer en wind en zal in de loop van de tijd vergaan. Volgend jaar is het voedsel voor het bodemleven. In heermoes zitten bijvoorbeeld veel mineralen die de plant die uit de grond naar boven haalt.
 • Voeg voedingsstoffen/mineralen toe.  Je hebt het hele jaar uit je moestuin geoogst en nu is het zeker tijd om te “mesten”.
  Als je het kunt krijgen is paardenmest die al 2 jaar heeft gecomposteerd heel fijn voor je bodem. Vraag wel even hoeveel medicijnen de paarden krijgen.
  Verder kun je bijvoorbeeld: bentoniet (kleimineralen voor zandbodems), zeeschelpen en oergesteentemeel of lavameel (rijk aan mineralen) geven.
  Voor kleinere hoeveelheden van deze voedinggstoffen (500 gr – 5 kgr) kun je in oktober op vrijdagmiddag tussen half 2 en 4 uur op de Perma-tuin terecht.  Neem van tevoren wel even contact met ons op.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *