Wat je in september in je tuin kunt doen

In september worden de dagen duidelijk korter. In de Natuur zie je dat o.a. doordat de bloemen later openen en eerder sluiten. Als je de uitgebloeide bloemen weghaalt, stimuleer je de bloei. Bladeren beginnen soms al te verkleuren. De herfst is in aantocht, toch zijn er genoeg leuke dingen te doen!

  • Haal je oogst binnen: pluk appels, (stoof) peren, pruimen. Heb je teveel om op te eten? Wij kunnen je leren hoe je ze lang kunt bewaren.  Bijv. door te wecken of in te maken.
  • Op sommige plekken in je tuin, ontstaan open plekken die je op kunt vullen. Want zaaien kan nog steeds. Veldsla, wortelpeterselie, winterandijvie, rammenas kunnen begin september nog worden gezaaid.  Een deel van deze groenten oogst je komend voorjaar.
  • Notenbomen, pruimen en perzikbomen snoei je nu, na de oogst. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het als te  ‘bloeden’ van de takken. Weet je niet hoe dat moet? Wij kunnen het jou leren of dit voor je doen. Bel voor een afspraak: tel: 06-57402172 of stuur een mail: [email protected] 
  • Knip de takken van de zomerframboos af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar, zodat ze steun hebben aan elkaar.
  • Bind de nieuwe loten van braam, tayberry en japanse wijnbes goed vast aan een stevig raamwerk. Daar heb je volgend jaar plezier van. De oude loten kun je weghalen als de vruchten eraf zijn.
  • Zet je composthoop nog een keer om, zodat er opnieuw lucht bij komt.  Voel of de hoop vochtig genoeg is. Dat is zo als je er net een druppel water uit kunt persen. Daarna kun je nieuw tuinafval toevoegen.
  • Maak de nestkastjes schoon. De vogels kunnen ze alvast gebruiken als slaapplaats.
  • Zaai op vrijgekomen plekken groenbemesters. Zij zorgen ervoor dat de bodem vruchtbaar blijft.
  • Maak een observatieronde door je tuin.  Wat ging goed, wat ging minder goed. Waardoor?
  • Maak een lijst met tuinklussen voor de winter.

                         En natuurlijk heerlijk genieten van alles wat er bloeit en groeit!!

4 antwoorden
  1. Siebren
    Siebren zegt:

    Weer leuke nieuwsbrief.Gebruik al jaren vooral paardemest,ook wel verse. Gooi het in de herfst op de tuin en haal het in het voorjaar het stro er weer af.
    dat gaat op de compostbult.
    Dit doet men overigens al eeuwen en in alle werelddelen. Grote bieten en veel boontjes. Nadeel;met het stro komen ook onkruidzaden mee,dus veel wieden.
    groet,Siebren

    Beantwoorden
    • Roeach
      Roeach zegt:

      Dank je Siebren voor de complimenten voor onze nieuwsbrief.
      En leuk om te horen dat jij verse mest gebruikt, zo leren we weer van elkaar. Ennn bij verse mest hebt je inderdaad meer last van de zaden die er nog in zitten. Dat wordt minder als de mest langer heeft gelegen, maar ja dat daar moet je wel plek voor hebben.

      Vriendelijke groet, Tine Sietsma

      Beantwoorden
  2. Siebren
    Siebren zegt:

    goedemorgen.Graag nog een aanvulling op het bewaren van bieten en wortelen.
    Niet iedereen heeft scherp zand.Ik bewaar ze in kistjes in goede oude compost en dat gaat prima.
    groet,Siebren

    Beantwoorden
  3. Elsbeth
    Elsbeth zegt:

    Hallo,
    Wij zijn hier ook aan het oogsten.
    De appels laten nog even op zich wachten. Wisten jullie dat de appels vroeger in een vacht van schapen werd bewaard? ( want ook de schapen werden geslacht omdat het vlees langer goed bleef in de winter maanden)
    Gr. Elsbeth

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *