Wat je in september in je tuin kunt doen

In september worden de dagen behoorlijk korter en dat merk je aan de bomen en de planten. De bloemen gaan later op de dag open en sluiten eerder. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen, dat geeft de knoppen die er nog zijn meer kans om in bloei te komen. Bladeren beginnen te verkleuren, zeker als de bomen en struiken in de zomer niet genoeg water op hebben kunnen nemen. Kortom, we komen in een ander seizoen, maar er zijn nog steeds genoeg leuke dingen te doen in de tuin!

  • Er is volop oogst te vinden: fruit, groenten, kruiden, wat een weelde en ook heel wat om te verwerken/ te wecken en in te maken. Doordat je oogst en doordat sommige planten uitgegroeid zijn, ontstaan in de tuin hier en daar wat open plekken die je ook nu nog op kunt vullen. Want zaaien kan nog steeds: veldsla, wortelpeterselie, winterandijvie, rammenas kunnen begin september nog worden gezaaid. Voor een deel oogst je deze groenten in het komende voorjaar.
  • Notenbomen kunnen het beste in de nazomer gesnoeid worden. De snoeiwonden helen in deze periode sneller en dit voorkomt het bloeden van de takken.
  • Fruitbomen, zoals pruim en perzik, snoei je nadat de vruchten uit de bomen zijn geplukt. Sommige appel- en perenbomen kun je een lichte zomersnoei geven als dat nodig is.
  • Knip de takken van de zomerframboos af tot de grond. Bind daarna de nieuwe takken bij elkaar zodat ze steun hebben.
  • Bind de  nieuwe loten van braam, tayberry en japanse wijnbes steeds goed vast, zodat je volgend jaar een handzame wand hebt.
  • Zet zo nodig je composthoop een keer om zodat er opnieuw lucht bij komt en jij kunt kijken hoe het met het composteren staat. Voel of de hoop vochtig genoeg is. Dat is zo als je er net een druppel water uit kunt persen. Daarna kun je nieuw tuinafval toevoegen. Met compost houd je de grond beter in conditie.
  • Als je nestkastjes hebt hangen, maak ze dan alvast schoon. De vogels kunnen ze alvast gebruiken als slaapplaats.
  • Zaai op vrijgekomen plekken groenbemesters die je bodem verrijken zoals phacelia.
  • Maak een observatieronde door je tuin en bekijk goed hoe alles zich heeft ontwikkeld dit jaar. Wat ging goed, wat ging minder goed. Waardoor ging het minder goed/wel goed? Wat wil je in de winter aanpakken? Wat moet er worden gesnoeid? etc.

                         En natuurlijk heerlijk genieten van alles wat er bloeit en groeit!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel bericht