Wat kun je in aug/sept doen in je moestuin?

Nog steeds kun je een aantal groenten en kruiden zaaien voor de herfst, winter en het voorjaar. Als je in juli wintergroenten hebt gezaaid, is er nu vast weer ruimte, vanwege het oogsten uit je tuin. Natuurlijk zijn er ook heel veel andere dingen te doen.
  • Bessen plukken de aalbessen, kruisbessen, Jostabessen en Japanse wijnbessen en de vijgen (zie foto) zijn rijp.
  • Na de oogst van de bessen kun je de struikjes terugsnoeien. De takken waar bessen aan hebben gezeten, knip je bij op de grond af. (Dit is overigens ook een prima winterklusje)
  • Met de houtige loten van de bessen kun je heel makkelijk nieuwe planten maken. Dit doe je zo: haal van een houtige tak van 20 cm de onderste bladeren af (10 cm). De overige bladeren haal je ook weg, op 1 na.  Dit blad zorgt dat het stokje kan blijven ‘ademen”.  Zet de tak in een pot met niet te rijke grond. Vermeng de grond eventueel met wat zand. Zet op de pot welke soort bes het is. Geef af en toe water als de grond te droog wordt. Je weet waarschijnlijk pas volgend jaar of je stokje aangeslagen is, maar dat gaat meestal heel makkelijk.
  • Snoei de lavendel met ongeveer 1/3 terug. Uitgebloeide bloemen ruiken vaak nog heel lekker. Stop ze in een zakje en leg dat in je klerenkast.
  • Geef je tomatenplanten heel weinig water meer, dit voorkomt dat de vruchten gaan barsten.
  • Zaai op vrijgekomen plekken groenbemesters die je bodemverrijken zoals phacelia.
  • Je kunt nog groenten als: winterandijvie, boerenkool, Chinese kool, pastinaak, (pas in het voorjaar/ zomer te eten) groenlof en roodlof, mosterd, raapstelen, veldsla, winterpostelein, radijsjes, worteltjes, knolrapen, peterselie, snijbiet, spinazie, winterrammenas zaaien.
  • Je kunt nog verschillende slasoorten zaaien, zoals ijsbergsla om later in het jaar nog lekkere, verse sla te eten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *