Wat kun je in juli doen in je moestuin?

Naast het leuke en soms tijdrovende karwei van het oogsten van groenten als: sla, knoflook, uien, artisjokken,… en natuurlijk bloemen van Oost -Indisch kers, daglelie en kaasjeskruid voor in je salade, zijn er nog veel andere dingen te doen in je moestuin.
  • Het is de tijd om snel groeiende en vorstbestendige groenten te zaaien. Zoals winteruien, herfstandijvie, pastinaak, groenlof en roodlof, veldsla, winterpostelein, radijsjes, worteltjes, Chinese kool, tuinrapen, herfstbloemkool, stamslabomen, struikbonen, kervel, knolvenkel, knolrapen, kropsla, peterselie, winterprei, rode biet, spinazie, winterrammenas.
  • Het is ook tijd om opnieuw jonge slasoorten te planten om zo later in het jaar nog lekkere verse sla te eten.
  • Stoksnijbonen en pronkbonen mag je toppen zodra ze de top van hun stokken bereiken. Door de top eruit te halen, maken de planten meer zijscheuten waardoor je een betere oogst krijgt.
  • De tomaten die buiten groeien, top je als ze 4 trossen hebben gevormd. In ons klimaat krijgen de latere trossen geen kans om rijp te worden. Hierdoor steekt de plant al zijn energie in deze 4 trossen. Blijf de planten ook dieven en aanbinden.
  • De dieven kun je weer gebruiken voor je koolplanten om ze te beschermen tegen vraat van rupsen. De sterke lucht van de tomatenplant werkt goed als je die in het midden van de koolplant legt.
  • Wees alert voor de pfytothera, (tomatenziekte en de aardappelziekte.) De bladeren krijgen roestbruine vlekken en worden vervolgens zwart en sterven af. Aangetaste tomatenplanten gooi je weg en bij aardappelplanten verwijder je de bovengrondse delen zodat je de knollen later nog kan oogsten. Gooi dit afvalNIETop je composthoop, maar breng het naar een plek waar het geen kwaad kan.
  • Zorg voor een ruime mulchlaag. Grasmaaisel leent zich daar goed voor. Zo blijft de grond langer vochtig en voorkom je dat de planten, door droogte voortijdig doorschieten en al zaad vormen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *