Zadenbibliotheek Terschelling in het zonnetje

Zaden in een bibliotheek op een eiland?
Jazeker, naast de boeken over plantkunde, moes- en siertuinen, leveren we ook nog daadwerkelijk de zaden erbij.

Op het eiland Terschelling zijn in 2019 veel mensen verrast over deze nieuwe actie. Na uitleg van ‘hoe het werkt’ via de krant, Terschelling TV en natuurlijk in de bibliotheek, worden we enthousiast door tuinliefhebbers benaderd met plastic zakjes en enveloppen vol met zaad. Alles is welkom, als het maar ecologisch verantwoord is. We worden bedolven onder de stokrozen, papavers en kievitsboontjes.

Gelukkig komen er in de loop der tijd meerdere soorten bij en zo krijgen we een leuke collectie groenten, kruiden en bloemen.

Op Terschelling wordt het meest geruild met de bloemenzaden. Op onze, soms wat zilte, zandgrond wil niet alles goed groeien, dus er zijn veel liefhebbers voor zaden die al hebben bewezen  dat ze hier op de zandgrond goed gedijen.

Zadenbieb TerschellingOok een leuke kant van dit gebeuren is de reactie van een (bad)gast, want wat is er leuker dan een flesje met zand en een zakje zaad van je favoriete eiland mee te nemen naar huis. Als ze weer op het eiland komen, dan nemen ze ook wat weer zaden voor de zadenbibliotheek mee.

In de periode dat de bibliotheek gesloten is geweest, heb ik (Ria Bergsma) de zadenbibliotheek mee naar huis genomen en op mooie dagen bij ons tuinhek gezet. Deze actie is via de Terschellinger facebookpagina kenbaar gemaakt, zodat de loop er lekker in bleef.

2 antwoorden
  1. Robert Roosenboom
    Robert Roosenboom zegt:

    P.S. Leuk en goed idee! Zwager en zus (VPE) al vele jaren werkzaam in de Filipijnen, hebben ook een dergelijk programma in de bergdorpjes… Ga zelf de komende week in Geldrop kijken! Keep going, grt, zegenbede, RGROOSENBOOM

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *