Apios

De indianenaardappel, apios americana, komt uit het geslacht van de fabacea, waar bijvoorbeeld ook de lathyrus toe behoort. Het is een indrukwekkende klimplant, die slingers maakt tot wel 4 meter lang. De apios is zeker in september en oktober een juweeltje in je tuin. Je hebt vaak niet eens in de gaten waar die heerlijke geur vandaan komt, tot je oog valt op de prachtige bloemen.

Waar komt apios vandaan?
De plant komt oorspronkelijk uit Noord- amerika, waar ze, zoals de naam doet vermoeden, in trek was bij de indianenstammen. Je plant de apios als knolletje in het voorjaar of wanneer je er ook maar aan kunt komen. Soms verkopen wij ze ook, als we hebben geoogst.

-Wat heeft apios nodig om goed te groeien?
De plant houdt van een beetje vochtige plek en wat zon. Ze  wil graag ergens in of tegen aan klimmen, tegen een pergola of langs stokken in de moestuin. Als ze haar plekje heeft gevonden, is het een onstuimige groeier die je niet makkelijk meer kwijtraakt. Dus bedenk goed waar je haar neer zet zodat ze daar haar gang kan gaan. In de winter sterft de plant boven de grond af.

De oogst van apios:

knolvandeapiosNa enkele jaren groeien, zijn er genoeg knolletjes om van te eten. Je oogst nadat het blad is afgevallen, meestal in november, De knollen vormen een lang snoer in de grond. Oogst de grootste in het najaar, ongeveer om de 2 a 3 jaar. Stop de kleinere knolletjes weer terug. Door te oogsten houd je de plant ook binnen de perken qua groei.

Bereiden:

De zeer voedzame knol heeft een hoog gehalte aan eiwitten en zetmeel, maar bevat ook veel calcium en ijzer.  Rauw zijn ze, netzo als aardappels, licht giftig, na ca. 20 minuten koken verdwijnt deze eigenschap en smaken ze net als gepofte kastanjes.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *