Fruitbomen in de witkalk.

Een aantal fruitbomen in de perma-tuin hebben, verticale scheuren in hun stam. We zijn op zoek gegaan hoe dat komt en wat we er aan kunnen doen.
Die scheuren onstaan als de zon, in het vroege voorjaar, fel op de stam schijnt. De stam is dan nog koud, maar door de zon komt de sapstroom al wel op gang. De boomsappen zullen net zoals bij het bevriezen van een waterleiding, uit gaan zetten zodat het hout onder de bast scheurt. Dan krijg je vertikale scheuren in de stam, die kwetsbaar zijn voor besmetting van schimmels en zwammen. De bomen overgroeien dit uiteindelijk wel, maar ze zijn een tijd lang kwetsbaar en dit gaat vaak ten koste van de oogst.

Vroeger was het heel gewoon om de stammen om deze reden met witkalk in te smeren, want men was afhankelijk van een goede fruitoogst om de winter door te komen. Nu vinden we het fijn om een goede oogst te hebben, maar we zijn er niet afhankelijk van. Als de oogst niet lukt, ligt de winkel vol met fruit.

Het ‘jasje’ van kalk zorgt er voor dat de stam maximaal 10-12 °C zal worden. Het verschil tussen de nacht- en dagtemperatuur wordt zo behoorlijk terug gebracht.
Bovendien vertraagt het “witten” de bloeitijd van de bomen met 10 – tot 14 dagen en dat kan er voor zorgen dat je de late nachtvorst op je kwetsbare bloesem mist. Van onze 4 kersenbomen hebben we er 3 gewit. We gaan kijken wat er van het voorjaar gebeurt……

Zoals je op de foto’s  kunt zien, hebben we de stammen van de fruitbomen gewit. De stammen vallen nu goed op. We hebben dit gedaan met een halfom mengsel van kalk en oergesteentemeel, aangevuld met water. Het mengsel gaat in de loop van de tijd van de stammen spoelen, dus geven we zo tegelijkertijd voeding aan de bodem.  En het was erg leuk om te doen.

1 antwoord
  1. Rita Veenstra
    Rita Veenstra zegt:

    Ik wil ook graag mijn 4 fruitbomen witkalken. Welk oergesteentemeel heeft u gebruikt? Lavameel of Bentoniet?
    Mag ik uw recept?
    Met vriendelijke groeten,
    Rita Veenstra

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *