Koolrabi in het zonnetje

Koolrabi zie je steeds meer in de winkel, als groene of als paarse knol. Wist je dat de knol eigenlijk een verdikking is van de stengel? Ze noemen dat een hypocotyl
Koolrabi  kun je zo wel rauw als gekookt eten. Rauw heeft de knol een licht pittige koolsmaak en is heerlijk knapperig. Gekookt verdwijnt die smaak grotendeels.

De geschiedenis van koolrabi

Koolrabi is, zoals zoveel koolsoorten, ontstaan uit de wilde kool (Brassica oleracea). Wilde kool is al 3000 jaar oud!
Koolrabi is een stuk jonger dan de wilde kool. Ze is ontstaan uit mergkool. Begin 16e eeuw is de eerste vermelding van koolrabi te vinden. Aan het einde van de 16e eeuw is koolrabi bekend in Duitsland, Engeland, Italië, Spanje, Tripolis en in de landen van het Midden-Oosten.
In Nederland is koolrabi ook al langer bekend, maar hier komt er pas rond 1970 echt belangstelling voor deze knapperige groente.

Koolrabi in het zonnetje informatie over de plant
koolrabi in bloei na zaaien en verplanten roeah

Koolrabi: zaden & zaaien

Vanaf begin april tot begin mei kun je de zaden direct in de volle grond zaaien.
Voor de herkenbaarheid is het het makkelijkste om ze op rij te zaaien.

Je kunt al vroeger beginnen met voorzaaien als je dit gewas eerder wilt eten. Vanaf eind februari/begin maart kun je dat prima doen in je vensterbank of koude kas.
Als je niet wilt verspenen, zaai dan direct in een potje. Als de wortels onder het potje uit komen, dan kunnen ze in de volle grond.

Verplanten

Dit gaat goed bij kleine plantjes, het liefst direct vanuit een potje. Deze planten hebben een redelijk lange wortel, die je liever niet wilt beschadigen bij het verplanten.

Wij zaaien vaak in augustus nog een keer om in de herfst ook nog wat knollen te hebben. Ze overwinteren zelfs in een koude kas, als het niet te hard vriest. Je hebt in deze tijd wel meer kans dat er geen mooi knol wordt gevormd.

Koolrabi bloeit in het 2e jaar.  Als je een knol laat staan, zie je in het 2e jaar de karakteristieke gele, kruisbloemigen verschijnen. Uit de zaaddozen kun je daarna je eigen zaad winnen.

Verzorging van koolrabi

Koolrabi is een relatief snelle groeier en vraagt daarom losse, voedselrijke grond. Omdat ze snel groeit, vraagt de plant om genoeg voedingsstoffen in de bodem. Voeg wat compost of goed gecomposteerde paardenmest toe aan de aarde of strooi wat lava- of oergesteentemeel in het plantgat.

Vanwege de snelle groei is het goed om op de vochtigheid van de grond te letten. Als het langer achter elkaar droog is geweest. (vanaf 2-3 weken) en er valt dan een bui, dan kan de knol gaan barsten door de plotselinge groei.
De barsten kunnen de knol gevoeliger maken voor ziekten.

Koolrabi geschiedenis permatuin roeach
Koolrabi verzorgen in de moestuin

Koolrabi oogsten

Je oogst de knol als die ongeveer zo groot is als een tennisbal, ongeveer 2 maanden na het zaaien. De grootte  van de knol hangt  af van het weer/ regen en de omstandigheden in je tuin.Snijd de knol net boven de wortel van de stengel. De wortels kun je prima in de grond laten composteren. Dit zorgt weer voor meer voeding in de bodem.
Grotere knollen worden vaak wat vezelig en taai, dus niet meer lekker om te eten. Wees er daarom op tijd bij.

Je kunt het jonge blad eten door een salade.
Het blad wat aan de knol zit als je hem oogst, kun je gekookt eten.
Ook de bloemen zijn eetbaar, bijvoorbeeld als versieringin een salade

Koolrabi bewaren

Je kunt de knol een aantal weken op een koele, droge plek bewaren. Het is geen echte bewaargroente. Als je hem langer bewaart, verliest ze een deel van de knapperigheid.

Weetjes over koolrabi

  • Koolrabi bevat weinig calorien en je kunt er dus ongestraft veel van eten.
  • Als de knollen dikker worden, neemt de plant steeds meer water op. Dit kan scheuren in de knol geven.

  •  Als de bladeren geel worden (chlorose) duidt dit op een gebrk aan magnesium in de bodem De nerven zijn meestal nog wel groen. Dit zie je  het eerst bij het wat oudere blad.

  • Bij ons in de perma-tuin komt helaas knolvoet voor. Ook de koolrabi is hier wat gevoelig voor. De plant groeit dan niet meer en maakt geen knol.
koolrabi na de oogst permacultuur roeach joure

Recept: stamppot koolrabi en raapstelen

Met de koolrabi kun je qua eten weer veel kanten op: rauw, gekookt of bakken in een beetje boter/ olie, het smaakt allemaal prima.
De smaak van koolrabi is een beetje koolachtig. De echte koolsmaak wordt minder als je de knol kort kookt of bakt.

Hier volgt het recept voor stamppot met koolrabi en raapsteel, voor 2-3 personen,

Ingrediënten:

  • 1 flinke ui,
  • 1 teentje knoflook
  • 2 koolrabi’s,
  • 500 gram aardappelen, Je kunt ook een deel vervangen door bataat.
  • 1 bosje raapstelen,
  • 1 theelepel kerriepoeder,
  • olie of boter,
  • room of amandelmelk of kokosolie
  • evt gistvlokken,
  • peper en zout naar smaak

Bereiding:

  1. Schil de ui  en de knoflook en snijd de ui in stukjes.
  2. Warm de olie of boter in een koekenpan en bak de uien op laag vuur goudbruin. Voeg op het laatste de gesnipperde/ geperste knoflook toe en bak nog even mee.
  3. Schil de aardappels en de koolrabi en snijd ze in blokjes van 1,5 cm. Zet op met water en breng aan de kook. Kook ze ongeveer 15 min. tot de aardappels zacht zijn.
  4. Snijd de raapstelen in stukjes.
  5. Giet de aardappels/koolrabi af en stamp de massa fijn.
  6. Voeg het ui/ knoflookmengsel toe, de raapstelen en het kerriepoeder en meng alles goed door elkaar.
  7. Maak de massa lekker smeuiig met wat boter, amandelmelk of kokosolie
  8. Breng op smaak met zout en peper.                                                                                                                                                                                                                                                                              En als laatste, eet smakelijk.