Peulen in het zonnetje

Peulen (pisum sativum) horen tot de familie van de vlinderbloemigen. Tot deze familie behoren ook: doperwten, sperziebonen, pronkbonen en tuinbonen. Peulen zijn heel voedzaam, smakelijk en gemakkelijk te telen. Een leuke groente om als beginnende moestuinier mee te starten. Hij staat prachtig je de (moes) tuin. Ook kinderen vinden deze groente vaak lekker door de zoete smaak.

De geschiedenis van Peulen

Peulen staan in Nederland al heel lang op het menu. Oude rassen zijn bijv. Amsterdamse zoete solido en de Lage grijze roodbloeiende.

Zoek je oude rassen, dan kun je terecht bij Vreeken en bij De zaderij.Veredelde soorten zijn: Norli, Sweet Horizon en Hendriks. Hiervoor kun je terecht bij de Bolster en Van der Wal, zij verkopen beide zaden van biologische kwaliteit.

Het resultaat van veredeling is bijv. dat de schil van de peul zachter is en geen draden heeft. Ook is een veredelde soort vaak beter bestand tegen ziekten. Veredeling bij peulen wordt alleen gedaan via kwekers. Van genetische modificatie is bij peulen geen sprake.

Foto: bloem van de peul. Peulen horen bij de familie van de vlinderbloemigen. Je ziet aan de bloem wel waarom deze familie zo heet.

de bloem van de peul roeach
zaden peulen roeach

Peulen zaden

Het is een 1-jarige plant. Dat wil zeggen dat hij in 1 jaar tijd van zaad tot zaad gaat. De zaden (meestal groen of beige van kleur) met een diameter van ong. 1 cm) kun je winnen door van de mooiste plant geen peulen te oogsten. Deze peulen oogst je pas als ze de schil begint uit te drogen aan de plant. Laat de zaaddozen op een rooster ergens waar ze niet nat kunnen worden goed drogen. De schil zal verdrogen en knapperig worden. Nu kun je ze makkelijk uit de schil halen en alle zaden verzamelen. Bewaar ze op een donkere en koele doos in een papieren zak. Deze zaden kun je volgend jaar gebruiken in jouw moestuin. Heb je teveel? Doneer dan het deel wat je kunt missen aan de zadenbibliotheek bij jou in de buurt.

Het zaaien

Je kunt peulen in een warm en droog voorjaar al in maart in de koude grond zaaien. Verloopt het voorjaar kouder/of erg nat, zaai dan in april.

Stampeulen (bijv. Norli) Deze peulen worden ongeveer 70 cm hoog. Je zaait ze op een rij, wij doen dat op de permatuin vrij dicht op elkaar. Ook maken we voor de peulen vrijwel altijd een ‘klimrekje’. De planten krijgen tijdens de groei uitlopers waardoor zij zich kunnen ‘vastpakken’ aan dragen of gaas. Hierdoor staan ze mooi recht overeind. Als ze bloeien ziet dat er prachtig uit en de peulen kunnen zich zo goed ontwikkelen.

Maak je geen klimrekje, dan liggen de planten op de grond en kunnen de peulen gaan schimmelen als het erg nat weer is.

Rijspeulen (bijv. Sweet Horizon en Heraut) worden wel 1.50 mtr – 2 mtr hoog.

Peulen kun je ook voorzaaien. Dat kan al in februari.

Voorzaaien doe je gewoon in een bakje (champignon of druivenbakje o.i.d) Dit vul je met aarde. De zaden doe je ongeveer 2 cm diep in de vochtige aarde. Het bakje dek je af om uitdrogen van de aarde te voorkomen. Zet het op een plaats waar de temp. 10 – 15 graden is. Kijk regelmatig of de aarde nog vochtig is. Hebben de plantjes 4 blaadjes dan kun je ze in de koude grond zetten. (mits de weersomstandigheden warm – droog genoeg zijn)

peulen met stok roeach permatuin permacultuur
peulen oogsten permatuin roeach

Peulen oogsten

Peulen oogst je meestal vanaf half juli. De vruchten zijn dan ongeveer 15 cm groot (zie foto) en er zitten kleine zaden in. De schil van de peul is zacht. Als de eerste peulen van dit formaat aan de planten zitten begin je met oogsten. Alle peultjes die kleiner zijn dan dit formaat laat je hangen. Als je met oogsten bent begonnen ga je om de dag kijken welke peulen nu klaar zijn om te oogsten. De ontwikkeling van de kleine vruchten gaat snel. Als je steeds blijft oogsten krijgt je de hoogste opbrengst. De planten blijven doorbloeien en nieuwe vruchten vormen.

Verzorging van peulen

Peulen groeien goed op een bodem met vrij weinig voedingssstoffen. Dat komt omdat ze aan de wortelen zelf stikstof kunnen binden. Rond de wortels van de peulen ontwikkelen zich kleine bolletjes waarmee ze samen met schimmels die in de bodem zitten stikstof kunnen binden. Deze stikstof gebruiken ze om de plant te laten groeien, bloeien en vruchten te vormen.

Middelen

Peulen groeien aan planten die minimaal 70 cm (norli) of 1,5 – 2 meter hoog worden. Daarom is het aan te raden om een klimrekje te maken van draden of gaas. Hier kunnen de planten zich aan vasthouden. Maak dit rekje als je de zaden gaat zaaien of de voorgekweekte planten in je tuin zet. Dat werkt het eenvoudigst.

Bladrandkever

Op de permatuin hebben we hier ieder jaar mee te maken. Een rijk bodemleven is niet alleen maar leuk. De kevers maken van randen de eerste blaadjes kartelranden.(zie foto hieronder) De groei van de planten staat dan 1-2 weken stil. Daarna groeien ze vrolijk verder.

Weetjes over peulen

Peultjes kun je in je tuin niet goed combineren met: aardappelen, knoflook, div. soorten uien en tomaten.

Peulen bewaren

Vers geplukte peulen kun je 3 dagen in een goed afgesloten bakje of zakje in de koelkast bewaren. Maar vers is het allerlekkerst!

Tips

Peulen die opgroeien tegen een mooi klimrek zijn ware blikvanger in je tuin.

bladrandkever roeach peulen joure

Receptidee: zomerse salade met peulen

Verse peulen kun je kort koken. Ze zijn meestal in 5 minuten gaar. Daarna nog even kort stoven in een beetje (room) boter. Heerlijk met gebakken aardappeltjes en evt. een klein stukje vlees.

Van kortgekookte gare peulen kun je ook een lekkere lauwwarme salade maken.

Voeg aan de 100 gram peulen nog toe:

-2 Tomaten en 2 hardgekookte eieren

-Olijven zwart of groen maak  van olijfolie en balasmico, peper en zout een lekkere dressing.

-Met de blaadjes van 2 takjes basilicum maak je er een heel zomerse salade van.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *