Wat je in februari in je tuin kunt doen

In februari beginnen de dagen al merkbaar te lengen en dat ervaren de planten, bomen en struiken ook. Als de temperatuur dan ook nog meewerkt, komen de eerste puntjes van bollen al snel boven de grond. Het is prachtig zoals de Natuur reageert op temperatuur en licht. Ze moeten er allebei zijn, anders laten de jonge planten zich nog niet zien. Ze weten heel goed waar ze op moeten reageren.

Februari is een mooie tijd om:

  • Fruitgewassen extra mest te geven. Je hebt hopelijk het afgelopen jaar fruit kunnen oogsten en hebt daarmee voedingstoffen uit de bodem weg gehaald. De wortels en de boom/ struik wil daar graag iets voor terug. Het fijnste vinden ze oergesteente, lavemeel en Bokashi (zie bericht over lezing over bokashi verderop in deze nieuwsbrief)
  • Strooi gemalen schelpen of eierschalen in de moestuin waar je koolsoorten wilt gaan telen. Dit helpt bij de bestrijding van knolvoet.
  • Ga niet spitten als er nog vorst in de grond zit. Doe alleen grondwerk tijdens vorstvrij weer.
  • Hier en daar kan al onkruid opschieten als de temperaturen op gaan lopen. Wied dit met de hand tussen de andere planten uit. Schoffelen is nu vaak funest voor de plantenwortels in de omgeving.
  • Nog even en de zangvogels willen weer nestelen. Maak je nestkastjes daarom nu goed schoon van binnen en hang ze daarna weer op. Klaar voor graag geziene gasten. Hoewel de mussen kunnen eten aan de krokusbloemen, omdat daar veel vitaminen in zitten, dat ze hard nodig hebben. Als je ze stukjes fruit geeft heb je er minder last van.
  • Maak je moestuinplan klaar, op winterse dagen en kijk je voorraad zaden na. De zadenbibliotheken in Joure en Leeuwarden hebben vanaf 2 maart de zakjes zaden weer klaar liggen.
  • Controleer of je zaden nog kiemkrachtig zijn. Wil je weten hoe je dat doet? Klik hier 
  • Februari is een prima snoeitijd, ook van fruitbomen, alleen niet bij steenvruchten (pruim, kers, perzik enz.) in verband met de kans op loodglansaantasting. Die soorten kun je het beste direct na de oogst snoeien of wat later in het voorjaar als het blad begint uit te lopen. Weet je niet hoe het moet? Wij leren het je graag. Neem contact op via [email protected].
  • Snoeien van bessenstruiken. Wanneer en hoe zie je in dit filmpje van de natuurlijke moestuin
  • Maak al je tuingereedschap schoon en scherp. Dat geeft een lekkere start.
1 antwoord
  1. Wouter Buijs
    Wouter Buijs zegt:

    Bedankt voor je inzichtelijke artikel over tuinieren in februari. Als ervaringsdeskundige in permacultuur en seizoensgebonden tuinieren, vind ik jouw advies over het bemesten van fruitgewassen en het voorbereiden van de moestuin zeer waardevol. Ik ben het eens met je punten over het belang van tijdige voorbereidingen en wil graag toevoegen dat het observeren van de natuurlijke cycli en het werken met de natuur, in plaats van ertegen, cruciaal is voor een duurzame tuin.

    Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

    Vriendelijke groeten, Wouter

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *