Wat je in december in je tuin kunt doen

In het voorjaar blijft het langer koud en nat. Dat betekent dat het voorjaar later begint en korter duurt dan vroeger en de zomer volgt er ook nog eens sneller op. De herfst wordt daardoor aantrekkelijk als tuinierseizoen!

Besteed nu minder tijd aan het wieden van minder gewenste planten in je tuin, ook al kunnen soms nog flink groeien, bloeien en soms ook nog zaad vormen.  Als je die planten uittrekt, wordt de bodem,  wat open gewerkt. Eventueel komende vorst dringt op die losse, rulle plekken dieper in de grond door en kan schade aan de wortels van de vaste planten geven. Bovendien beschermt afstervend onkruid de bodem tegen vorst. Als het wel nodig is om de planten te wieden, laat ze dan als bescherming op de aarde liggen. Je bespaart jezelf zo werk en de Natuur helpt je de komende maanden om dit op te ruimen.

Er zijn genoeg andere dingen die je kunt doen in de tuin zoals:

  1. Als je tuin echt toe is aan een opknapbeurt, kun je dat nu doen.  Maak een plan en ga aan de slag. Kom je er niet uit, Roeach adviseert je graag.
  2. Snoei bomen en struiken die te veel in elkaar zijn gegroeid. Het is nu de tijd om ze te verplanten. Wel de wintergroene soorten met rust laten. Ook voor snoeiwerk kun je bij Roeach terecht, ook als je dit zelf wilt leren.
  3. Vaste planten die je  liever op een andere plek wilt hebben, kun je nu verplanten. Als het niet vriest!
  4. Maak een moestuinplan en kijk wat je nodig hebt.
  5. Het is nog een goede tijd om biologische bollen in de grond te zetten. Ook de bijen zijn er erg blij mee in het voorjaar.

Tip:  Van snoeihout kun je een ‘insectenhotel’ maken. Insecten hebben een hekel aan verse materialen. Als je nu zo’n kast(je) maakt, wordt dat volgend jaar bewoond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel bericht