Water geven; wanneer wel en niet

We hebben het allemaal de afgelopen weken / maanden  van 2020 weer gemerkt hoe belangrijk regen is. We hebben een hele natte maand februari gehad, op de foto van 18 maart is te zien dat onze grondwaterpoel  in de perma-tuin een overvloed  aan water heeft.  Die natte maand wordt, vanaf begin maart, gevolgd door een lange, droge periode. Heerlijk dat we zo veel buiten kunnen zijn, maar wat doe je dan met je jonge planten, struiken en bomen? Wij hanteren een aantal uitgangspunten, zeker als het lang droog en zonnig is:

  • Planten, struiken en bomen die geplant gaan worden en waarvan de grond in de pot droog aanvoelt, staan ​​eerst in een bak water.
  • Alles wat wordt geplant, krijgt meteen goed water in het plantgat. Zet onmiddellijk de plant, struik of boom erin, zodat de wortels zich verder verder vol kunnen zuigen. Een bijkomend voordeel van water geven in het plantgat is: de aarde die je er daarna rondom doet, is niet zo nat. De slakken blijven daardoor iets meer op afstand van dit jonge plantgoed.
  • Jonge plantjes krijgen, vanaf het moment dat ze uit de kas in de tuin komen, in de eerste week om de dag water. Daarna kijken we of ze ‘s ochtends slap hangen als we op de tuin komen. Is dat zo, dan krijgen ze in de 2e week ook nog wat water. Zeker in het voorjaar, als er nog dauw wordt gevormd, zie je planten die aan het einde van de dag slap hangen in de loop van de nacht weer bijkomen.
    Jonge planten wil je stimuleren om het water in de grond te zoeken. Blijf je vaak water geven, dat gaan de wortels niet op zoek naar vocht. Dus giet met mate. Bovendien heb je zelf ook wel eens genoeg van het slepen met die gieters.
  • Struiken en bomen krijgen ook in de eerste week na het planten water. Daarna hangt het er vanaf welke soort struik van boom het is en ook op welke plek hij staat. Denk voor dat je plant, goed na of de struik of boom van natte of droge voeten houdt! Een handpeer wil bijvoorbeeld natter staan ​​als een appelboom. Dit kan dus de plaats van je boom bepalen.
    Bomen die er al lang staan, krijgen bij ons geen water.
    Zie je toch een boom die ‘s ochtends echt slap hangt en je wilt die water geven, geef dan water op de plek waar die wortels zitten die water en voeding opnemen. Dit is ter hoogte van het uiteinde van de takken, ook wel de druplijn genoemd. Hier zit, onder de grond, het wortelgestel met de fijnere wortels die water opnemen. Dus leeg je gieter op die plek.
  • Bij planten die veel water willen hebben, zoals bijvoorbeeld tomaten, augurken van komkommers, graven we een lege bloempot in de grond, naast de plant. Hierin geven we water. Het water zakt zo dieper in de bodem en nodigt de wortels uit om verder te groeien. Bovendien verdampt er minder water.
1 antwoord
  1. Gea koevoets
    Gea koevoets zegt:

    Bedankt voor deze tips. Ik heb zelf Fruitbomen struiken planten etc in grote bakken op mijn dakterras.
    Ik ben blij met de zaden bieb en alle vrijwilligers.
    Dank daarvoor.

    Goed weekend.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *