Hopelijk heb je je tuinplannen al klaar en kun je lekker aan de slag zodra het weer zich hiervoor leent? Eerst mag de grond wat opdrogen als het er g nat is geweest. Je kunt alweer van alles doen in je tuin, maar het hoeft allemaal nog niet. Zeker als jij de voeding in de herfst al hebt gegeven en ook je moestuinbedden al klaar hebt gemaakt is het vooral genieten. De groentenbedden liggen op de zaden en jonge plantjes te wachten.
Ben je nog niet aan snoeien toegekomen? In principe kan dit tot dat er bladeren verschijnen aan de takken. Omdat het nu al warmer wordt en het langer licht is, komt de sapstroom in de stam en takken al al gang, dus wacht niet te lang meer.
1. Onder glas heb je in februari mogelijk al wat voorgezaaid zoals: prei, spinazie en tuinbonen. Deze maand komen daar: sla, paprika, peper, tomaat, rode biet en tijm bij.
2. In de volle grond kun je in maart beginnen met zaaien van: bladmosterd, ijsbergsla, melde, meiraap, radijs, rapen, wortelpeterselie, zomerwortel, doperwten, tuinbonen, koolrabi, kolen, komkommerkruid, lavas, koriander en snijselderij zaaien.
Het is afhankelijk van de buitentemperatuur hoe snel je zaden gaan kiemen. Als er nog echt nachtvorst komt, dan kunnen de meeste van deze zaden daar wel tegen. Zeker als je de grond goed mulcht.
3. Mogelijk valt er ook al wat te oogsten uit de moestuin: postelein, vroeg gezaaide spinazie, waterkers, tuinzuring, snijbiet, en bladmosterd die hebben overwinterd.
4. Wil je van sommige soorten, zoals de smeerwortel, meer in je tuin of worden sommige planten te groot? Nu kun je de planten goed scheuren en de stekken een nieuwe plaats geven.
Zet een riek of een scherpe spade in het midden van de plant en steek er delen af.
5. Uitbreiden van je tuin?
Haagplanten en klimmers, zoals de braam en japanse wijnbes, kun je in maart vaak nog voordelig kopen onder de naam wortelgoed. De planten zitten dan niet in een pot, maar hebben kale wortels. Let op: zet ze wel meteen na aanschaf in de grond, anders drogen de fijne wortels uit. Geef ze even flink water.
6. Geef gescheurde, jonge en nieuwe aanplant in het begin wel wat water. Maar niet te veel en zeker niet te lang. Hoe meer water je geeft, hoe “luier” de wortels blijven. Want waarom zul je gaan groeien als het water dichtbij te halen is? In tijden van droogte zitten de wortels dan te veel aan de oppervlakte en dan gaat de plant als nog dood.
Ik heb van Vreekens Zaden Monalisa aardappelen gekregen (aangeschaft) en de eerste zijn vandaag 4-3 de grond ingegaan. De zetters zijn groot en kunnen tegen nachtvorst. Plantafstand 40 x 80